Info

Za 53 programa iz oblasti kulture udruženjima 28 miliona iz gradske kase

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Subota, 27 04 2019

Ugovori sa predstavnicima udruženja čiji će se programi iz oblasti kulture finansirati ili sufinansirati sredstvima iz gradskog budžeta potpisani su u Gradskoj upravi. Za te namene iz budžeta za 2019. godinu izdvojeno je 28 miliona dinara, a odobreno je 53 projekta. Podržano je više oblasti umetničkog stvaralaštva - Arsenal fest, Internacionalni džez festival, Međunarodni festival kamerne muzike Convivium musicum, Internacionalni festival umetnika na harmonici, te manifestacije iz audio vizuelne umetnosti, izložbe...

Konkursom za projekte u oblasti kulture koji se finansiraju ili sufinansiraju iz gradskog budžeta već petu godinu zaredom kultura dobija kontinuitet, ne samo kroz institucionalni, već i kroz vaninstitucionalni okvir, rekao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu, prilikom potpisivanja ugovora. Kada je podrška udruženjima registrovanim za obavljenje kulturnih delatnosti odnosno civilnom sektoru u pitanju, opredeljeni iznos od 28 miliona dinara za 2019. godinu izdvaja nas u odnosu na ostale gradove u unutrašnjosti i dobro pozicionira na kulturnoj mapi naše zemlje. To je između ostalog, kaže Bjeletić utvrdio i Zavod za proučavanje kulturnog razvitka prilikom istraživanja modela lokalnih kulturnih politika kao uslov za povećanje kulturne participacije.

Ove godine podržano je 53 projekta i unapređena je procedura donošenja odluke. Članovi komisije su nezavisno vrednovali svaki prispeli projekat ponaosob, zatim je izvučen prosek ocena svakog člana komisije i na kraju su sabrani svi bodovi. Na ovakav način procedura je transparetnija.

Podržani su različiti projekti iz nekoliko oblasti umetničkog stvaralaštva. U muzičkom stvaralaštvu to su Arsenal fest, Internacionalni džez festival, Međunarodni festival kamerne muzike Convivium musicum, Internacionalni festival umetnika na harmonici, odnosno reprezentativni projekti koji su slika kragujevačke kulturne scene i grada Kragujevca. Podržani su projekti iz audio vizuelne umetnosti, kvalitetne izložbe slika, foto dokumentarne izložbe, projekti u cilju jačanja međunarodne kulturne saradnje. Prilikom odabira važni su bili i edukativni projekti čija su ciljna grupa deca i mladi, kako bi se i oni uključili u kulturni život grada Kragujevca.