InfoFoto: kragujevac.rs

Za borbu protiv AMBROZIJE iz gradske kase izdvojeno ČETIRI MILIONA

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Sreda, 28 08 2019

Za uništavanje ambrozije, jedne od najopasnijih alergenih bilјaka, na javnim površinama na teritoriji Kragujevca iz budžeta grada izdvojeno je četiri miliona dinara. Iz Gradske uprave poručuju da ukupna površina na kojoj se ove godine sprovode mere za suzbijanje i uništavanje ambrozije iznosi oko 40 hektara i dodaju da će stručne službe reagovati i na drugim lokacijama u slučaju opravdanih poziva građana.

S obzirom na to da je ambrozija izuzetno alergogena bilјka, koja prouzrokuje velike zdravstvene teškoće osobama osetlјivim na polen tog korova, grad Kragujevac apeluje na sve sugrađane, vlasnike polјoprivrednog i građevinskog zemlјišta i šuma da sprovode mere uništavanja ambrozije na svojim parcelama. Samo zajedničkim aktivnostima možemo da postignemo dugoročniji efekat. Cilј naše akcije je da svedemo koncentraciju polena ambrozije u vazduhu na prihvatlјiv nivo”, rekao je načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, Nikola Ribarić. 

Poslove uništavanja i suzbijanja ambrozije na teritoriji grada Kragujevca obavlja Javno komunalno preduzeće “Šumadija”. Gradska uprava je u saradnji sa Institutom za javno zdravlјe štampala i flajere “Ambrozija opasnost po zdravlјe”, koji će sada i tokom februara naredne godine biti distribuirani građanima preko Javnog stambenog preduzeća. 

Pored načina za uništavanje ambrozije, simptoma koji ukazuju na zdravstvene tegobe, individualnih preporuka za osobe alergične na polen ambrozije, flajer što je najvažnije ima i fotografije tog invanzivnog korova u svim fazama, kako bi građani mogli lakše da ga prepoznaju i uništavaju. Pored toga, Gradska uprava će u saradnji sa Institutom za javno zdravlјe organizovati edukativne akcije i predavanja o ambroziji”, kaže Ribarić.

Iz Gradske uprave su saopštili da su vremenske prilike uticale da ove godine ambrozija cveta kasnije, kao i da su trenutno koncentracije njenog polena u vazduhu veoma visoke. U Agenciji za zaštitu životne sredine kažu da će do 8. septembra koncentracija polena u vazduhu ove opasne alergene bilјke biti iznad graničnih vrednosti. Očekuje se da će se visok nivo zadržati do kraja oktobra.