InfoFoto: kragujevac.rs

Za projekte od javnog interesa za grad 1,8 miliona

Autor: Branko Vukašinović
13:30 | Subota, 25 03 2017

Lokalna samouprava je za realizaciju 17 programa i projekata od javnog interesa za Kragujevac iz gradske kase izdvojila 1,8 miliona dinara. Predstavnici udruženja, čiji projekti i programi su odabrani kao najbolji na konkursu raspisanom u februaru prošle godine, zvanično su potpisali ugovore o realizaciji sa gradom.

Grad će ove godine podržati 8 programa i 9 projekata udruženja, odnosno ukupno 17 predloga, od 22 koliko je pristiglo na ovaj konkurs.

Komisija je pažljivo razmatrala sve predloge i podržala projekte koji donose nove ideje i otvaraju nove teme. Podržane su i neke od manifestacija koje se tradicionalno održavaju u gradu i koje se svake godine nadograđuju. Među udruženjima koja su ove godine dobila podršku za programe i projekte su Zavičajno udruženje “Mihailo Petrović“ iz Vlakče, Udruženje za zaštitu životinja “Crvena šapa“, Udruženje građana “Dulenci za Gledićke planine“, Udruženje “Milenijum“, Romsko informativni centar, Udruženje srpsko-rumunskog prijateljstva “Riznica“, Udruženje ljubitelja fića, “Art mania“, Udruženje “Vinski viteški red Šumadije“ i drugi”, rekao je član Gradskog veća za obrazovanje i predsednik Komisije koja je vršila odabir projekata, prof. dr Nedeljko Manojlović.

Zavičajno udruženje tradicionalno organizuje manifestaciju obeležavanje godišnjice rođenja prvog srpskog pilota Mihaila Petrovića, manifestaciju “Dani otvorenih dvorišta Vlakče“ i ekološke akcije u koje se kao volonteri uključuju meštani i deca. Prvi srpski pilot Mihailo Petrović je rođen u Vlakči, i naše udruženje organizuje manifestaciju u njegovu čast u saradnji sa Udruženjem penzionisanih vojnih pilota i padobranaca Srbije i predstavnicima Komande vazduhoplovstva. Kada je reč o manifestaciji “Dani otvorenih dvorišta Vlakče“, veoma je važno da se ta manifestacija održi jer je Vlakča jedino selo u Šumadiji koje ima sopstvenu manifestaciju za izbor najlepšeg dvorišta. Podrška grada, putem ovog konkursa, nije samo finansijska nego i moralna i to nam puno znači jer ove manifestacije nemaju samo lokalni značaj, za meštane Vlakče već su to manifestacije od interesa za grad”, izjavio je Dragoljub Švabić, sekretar Zavičajnog udruženja “Mihailo Petrović“ iz Vlakče.

“Fabrika kreativnosti, kulturna platforma za mlade“ naziv je projekata udruženja mladih “Vibe“ koji je takođe podržan na ovom konkursu.

U okviru ove platforme predviđene su muzičke radionice na kojima mladi mogu da steknu osnovna znanja o produkciji i dobiju informacije kome i kako mogu da ponude svoj muzički materijal, radionice koje se bave “uličnom kulturom“ i odnose se na crtanje grafita, i radiuonice koje se bave obradom foto i video materijala. Mladi će se na ovim radionicama upoznati sa opremom najnovije generacije, a planirano je i organizovanje konkursa za najbolju fotografiju”, rekao je predsednik udruženja “Vibe”, Lazar Delibašić.

Grad Kragujevac je raspisao i novi konkurs za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata udruženja od javnog interesa za grad Kragujevac za 2018. godinu. Rok za prijavu predloga je 30. april.