InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Za projekte verskih organizacija i zajednica 13 miliona dinara iz gradske kase

Autor: InfoKG
14:15 | Petak, 14 06 2024

Predstavnici svih 16 organizacija/zajednica u oblasti vera na teritoriji grada Kragujevca koji su se prijavili na Javni konkurs za finansiranje/sufinansiranje projekata u 2024. godini sredstvima opredeljenim Odlukom o budžetu grada Kragujevca danas su zaključili ugovore. Za te namene izdvojeno je 13 miliona dinara.

- Ove godine izdvojili smo 13 miliona dinara i nastavili staru praksu da nijedan projekat ne odbijemo. Grad Kragujevac je izuzetno zadovoljan saradnjom sa svim crkvama i verskim zajednicama, a Komisija je realno procenila prioritete i koliko kome sredstava treba da se dodeli. Cilj nam je da zajednički učestvujemo u svetotrojičkim i gospojinskim svečanostima, da podignemo i obnovimo što više crkvenih objekata i sačuvamo teološko nasleđe, poručio je Mirko Čikiriz, predsednik Komisije za ocenjivanje i selekciju projekata po ovom Javnom konkursu, istakavši da se i turistička ponuda Kragujevca za verski turizam iz godine u godinu unapređuje.

Starešina Hrama silaska Svetog Duha – Stare crkve, protojerej Milić Marković, izrazio je zadovoljstvo što u svečanostima koje zovemo Gradske litije postoji jedinstvo lokalne samouprave i ove crkve i naglasio da će sredstva opredeljena iz budžeta Grada za projekat Svetotrojičke duhovne svečanosti 2024 biti namenski iskorišćena. 

- Tako pokazujemo kolika je vera svih nas i koliko smo spremni da se žrtvujemo za bližnje. U okviru litijskih svečanosti u našoj crkvi ćemo pored svete liturgije i litija organizovati i koncerte, tako da će to biti velika svečanost i sredstva ćemo iskoristiti pre svega u duhovne svrhe, ali i na radost svih naših sugrađana, rekao je protojerej Milić, najavivši da su u planu koncerti grupe „Legende“ i Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“.

Organizacije/zajednice u oblasti vera na teritoriji grada Kragujevca će raspodeljena sredstva, između ostalog, utrošiti na sanaciju i rekonstrukciju hramova i parohijskih domova, kao i uređenje crkvenih porti.