Info

Zacrnelo se u Kragujevcu, uskoro kreće rešavanje višedecenijskog problema

Autor: Branko Vukašinović
12:00 | Petak, 15 10 2021

Sa početkom grejene sezone, krenuo je da pada i “crni sneg” u Kragujevcu, tačnije u naselju Pivara, gde je smeštena centralna kotlarnica Energetike. Najuočljiviji je na automobilima, pa i po dvorištima zbog čega su meštani ovog dela grada besni. Međutim, kako je ranije najavljeno, ovaj višedecenijski problem biće rešen. Narednih dana će započeti postavljanje novih kotlova na gas u centralnoj kotlarnici na Pivari, nezvanično saznaje InfoKG. 

Kragujevac se decenijama unazad sa hladnim vremenom i početkom grejne sezone svrstava među najzagađenije gradove. Vazduh bude u crvenom, nad gradom se nadviju crni oblaci, a počne da pada i “crni sneg”.

Takav slučaj je i sa početkom ove grejne sezone, a najgore je u naselju Pivara, gde je i smeštena centralna kotlarnica Energetike.   

Meštani Pivare žale se na čađ i pepo koji se tokom noći nakupe u njihovim dvorištima i na automobilima, pa izgleda kao da je napadao “crni sneg”.  

Glavni uzročnik zagađenja jeste centralna kotlarnica na Pivari u kojoj su kotolovi na ugalj, dok sve ostale rade na gas. 

Rešavanje ovog višedecenijskog problema počeće kroz nekoliko dana zamenom kotlova na ugalj, starih 50 godina, novim na gas, nezvanično saznaje InfoKG. 

Plan je da se kotlovi menjaju sukcesivno, tako da to nijednog trenutka neće ugroziti snabedevanje građana toplotnom energijom, što su nadležni ranije više puta naglasili. 

Ranije je najavljeno i da će početkom sledeće godine započeti uklanjanje oko 40.000 tona pepela, koji se godinama taložio u krugu Energetike na Pivari.   

Inače, Vlada Republike Srbije je za ove namene opredelila ukupno 18 miliona evra iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. Od tog novca, 14 miliona evra je namenjeno za nabavku i postavljanje novih kotlova, a oko četiri miliona evra za uklanjanje pepela. 

Ostaje nada da od sledeće godine “crni sneg” više neće padati u Kragujevcu.