Info

Zahvaljujući Daliboru Portiću KRAGUJEVAČKI VISOKOLETAČ priznat u Evropi (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Petak, 22 10 2021

Kragujevački golub visokoletač, autohtona rasa iz grada na Lepenici kojoj je pretio nestanak, zahvaljujući Daliboru Portiću zvanično je priznata u Evropi. 

Dalibor Portić već 10 godina uzgaja Kragujevačke golubove visokoletače. Trenutno u svom dvorištu čuva oko 150 golubova ove rase. Nedavno mu je ostvaren i san da ova rasa i zvanično bude priznat od Standard komisije Evropskog saveza u Danskoj.

“To je jedna velika stvar. Ja volim da kažem da smo napisali jedan deo istorije, jer je to naša autohtona rasa, koja je godinama bila zapostavljena. Od 2012. smo krenuli da je rehabilitujemo i raširimo. Samim tim što je autohtona rasa značajna je za naš grad. Sad gde god se bude pomenuo kragujevački golub visokoletač, biće to asocijacija na Kragujevac i Srbiju”, rekao je uzgajivač golubova, Dalibor Portić.

Kragujevačkog visokoletača od ostalih golubova razlikuje to što ima miran let, rep mu je uvek raširen, a krasi ga široka ćuba, beli kljun i nokti. Za sada ovih golubova ima u šest boja.  

“Ta atraktivnost boja, šarenilo čuva rasu. Mi nastojimo da uključimo što više atraktivnih boja, da ovi golubovi budu zanimljiviji lajicima”, kaže Portić. 

Kragujevačkog visokoletača, po svoj prilici, očekuje svetla budućnost, jer iako je do pre 10 godina bilo tek 1.000 golubova ove rase, danas ih ima oko 5.000 u Srbiji. Dalibora raduje i i to što je sve više uzgajivača zainteresovano za Kragujevačkog visokoletača. 

Podsetimo, Kragujevčanin Dalibor Portić od detinjstva se bavi uzgajanjem golubova i ukrasne živine i kaže da mu budilnik ne treba. U svom dvorištu čuva više od 100 pernatih životinja. U kavezima su kanarinci, papagaji, golubovi, kokoške... Opširnije ovde: Budilnik mu ne treba: Kragujevčanin Dalibor Portić gaji ukrasnu živinu, u dvorištu više od 100 ptica.

Galerija slika