InfoFoto: Arhiva

Zakazana poslednja ovogodišnja sednica SG: Evo o čemu će odbornici raspravljati

Autor: InfoKG
12:00 | Utorak, 20 12 2022

Redovna sednica Skupštine grada, 22. po redu, poslednja u ovoj godini, zakazana je u utorak, 27. decembra, od 9 sati. Najznačajnija odluka koju će odbornici gradskog parlamenta doneti na ovoj sednici jeste proglašenje 2023., Godinom kneza Mihaila Obrenovića.  

Bio je jedini vladar rođen u Kragujevcu i dinastija Obrenović je Kragujevac proglasila svojom prestonicom, a 2023. godine obeležava se 200 godina od njegovog rođenja. Predstavnik dinastije Obrenović stolovao je u Kragujevcu, a Srbijom vladao u dva perioda od 1839. do 1842. i od 1860. do 1868. godine kada su donete značajne promene u državnom, političkom i pravnom uređenju tadašnje Kneževine Srbije. Naša je obaveza da budemo odgovorni prema istoriji, a proglašenjem godine, nizom manifestacija na dostojanstven način ćemo to i obeležiti. Odlukom je predviđeno formiranje organizacionog odbora koji će napraviti program i nizom kulturno- umetničkih manifestacija i aktivnosti u tom duhu biće obeležena 2023. godina”, istakao je predsednik Skupštine grada, Miroslav Petrašinović.

Od značajnijih tačaka Dnevnog reda izdvojio je finansijske planove za 2023. godinu preduzeća i privrednih društava čiji je osnivač grad, a koji su u skladu sa Odlukom o budžetu donetom na prethodnoj sednici.

Na dnevnom redu će biti izveštaj o redu javnih preduzeća čiji je osnivač grad Kragujevac od 1. januara do 30. septembra ove godine. Odbornici će razmatrati predloge odluka o pristupanju izradi lokalnih akcionih planova za unapređenja položaja migranata na teritoriji grada od 2023. do 2025. i položaja osoba sa invaliditetom za isti period.

Među tačkama dnevnog reda su i donošenja programa i to “Kontrola zdravstvene bezbednosti hrane sa gradskih tržnica”, “Kontrola kvaliteta vode za piće iz javnih česama”, “Kontrola nutritivne i energetske vrednosti obroka iz kolektivne ishrane dece i odraslih”, “Analiza zdravstvenog stanja stanovništva, rada i efekata zdravstvene službe na teritoriji grada Kragujevca”, “Faktori rizika povezani sa hroničnim nezaraznim bolestima u populaciji odraslog stanovništva grada Kragujevca”, “Procena mentalnog zdravlja i prevencija mentalnih poremećaja u populaciji odraslog stanovništva na teritoriji grada Kragujevca” i “Skrining na GBS (Streptococcus agalactiae) kod trudnica kao metoda prevencije teške neonatalne bolesti i sekvela po reproduktivno zdravlje žena na teritoriji grada Kragujevca”.  

Odbornici će razmatrati i predloge odluka o izmenama Odluke o pristupanju izradi Strategije za unapređenje  položaja mladih grada Kragujevca za period od 2022. do 2027. i stavljanju van snage Odluke o pravima dobrovoljnih davaoca krvi u oblasti zdravstvene zaštite. 

Na sednici će biti razmatrani i predlozi rešenja o davanju saglasnosti na godišnje programe poslovanja JKP “Šumadija”, JP “Putevi”, JP “Urbanizam”, JSP Kragujevac, JKP “Niskogradnja”, Šumadija sajma, Biznis inovacionog centra, Centra za strna žita i razvoj sela, eKG InfoData, FK “Radnički 1923”, SPD “Radnički”, RTK, Slobodne zone Šumadija, Preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom “Šumadija”, Zastava Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika. 

Raspravljaće se i o predlozima rešenja o davanju saglasnosti na Program rada  i na Odluku o donošenju Finansijskog plana Centra za razvoj usluga socijalne zaštite “Kneginja Ljubica”. 

Pored toga, odbornici će se izjasniti i o predlozima rešenja o davanju saglasnosti na Godišnji program o II izmeni Godišnjeg programa rada sa finansijskim planom poslovanja za 2022. Gradske turističke organizacije Kragujevac i na Program o izmeni Godišnjeg programa poslovanja Zastava Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika za 2022.