Info

Zamenik ambasadora SAD Džon Ginkl u prvoj radnoj poseti Kragujevcu (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
14:45 | Sreda, 08 12 2021

Novoimenovani zamenik ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Džon Ginkl prvi put je danas, u okviru radne posete, boravio u Kragujevcu. Prisustvovao je otvaranju izložbe „Zaboravljena istorija“ u Muzeju Stara Livnica.

Susreo se sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem. Na prijemu, kojem su prisustvovali Miljan Bjeletić član Gradskog veća za kulturu i Filip Bikmen, šef odeljenja za javnu diplomatiju, bilo je reči o dosadašnjim partnerskim odnosima SAD i Srbije, kao i novim vidovima saradnje.

- Danas smo razgovarali i o saradnji koju smo imali, ali i o saradnji koja se ostvaruje na kulturnom planu, saradnji sa Univerzitetom, kao i o Američkom kutku koji je u Kragujevcu otvoren još 2005. godine, rekao je Dašić.

- Čast mi je i zadovoljstvo što sam danas u Kragujevcu, kazao je Džon Ginkl. Ovo je moja prva poseta i tokom susreta sa gradonačelnikom Dašićem poseban akcenat bio je na partnerstvu i savezništvu naše dve zemlje, naša dva naroda, pogotovu u kontekstu spasilačke misije Halijard iz Drugog svetskog rata. Ja sam ovde da doprinesem svečanom otvaranju izložbe „Zaboravljena istorija“ istakao je Ginkl i pozvao sve građane Kragujevca da je posete i nauče više o našem savezništvu u to vreme. Istorija naše saradnje nije se tu zaustavila. Ona se nastavlja i danas, a jedan od primera je i saradnja koju grad Kragujevac ima sa USAID–om, koji je ovde finansirao puno projekata pri čemu je uglavnom naša saradnja usmerena na polje obrazovanja, a pomažemo i u učenju engelskog jezika.

Nakon prijema koji je organizovan u zgradi Gradske uprave, Don Ginkl zamenik ambasadora i gradonačelnik Nikola Dašić sa saradnicima posetili su zgradu Stare skupštine – jedan od najznačajnijih spomenika kulture u ovom delu Srbije, a potom prisustvovali otvaranju izložbe „Zaboravljena istorija“ Halijard fondacije u Muzeju Stara livnica.

Izložba o pozitivnim primerima srpsko–američke istorije i angažovanju američkog Crvenog krsta u pomoći srpskom narodu tokom Prvog svetskog rata biće otvorena do 15. decembra.

Galerija slika