Info

Skupština grada: "Kragujevac je slepo crevo Srbije kada je reč o investicijama"

Autor: Jovana Mladenović
09:19 | Sreda, 14 06 2017

Redovna sednica Skupštine grada, 8. po redu, održana je danas, a najburnije rasprave vodile su se oko Predloga odluke o mesnoj samoupravi i Predloga odluke o završnom računu budžeta grada za 2016. godinu.

Predstavnici lokalnog parlamenta usvojili su Predlog odluke o završnom računu budžeta grada Kragujevca za 2016. godinu. Raspravljajući o ovoj tački, iz opozicije su ukazali na to da je grad devastiran: duguje 30 miliona evra; investicija nema, izuzev onih koje dolaze od porodice Nikolić, a pohvaljena je nabavka novih kontejnera; javna preduzeća se finansiraju iz subvencija i to po kriterijumu bliskosti gradonačelniku... Prema zaključku opozicionih odbornika, Kragujevac postaje "slepo crevo Srbije" kada su investicije u pitanju. Sa druge strane, završnim računom iskazan je iskazan suficit od 298 miliona dinara i izvršenje budžeta je na nivou 76 odsto. Odgovarajući na primedbe opozicije da je grad prezadužen i da u prethodnom periodu nije bilo značajnijih investicija predlagač je rekao da je od ukupno 30 miliona evra obaveza prema bankama, 20 miliona evra potrošeno u periodu prethodne vlasti.

Glasalo se o Predlogu odluke o mesnoj samoupravi. Odluka je proglašena usvojenom sa 43 glasa "za", iako je, po Statutu grada Kragujevca, za njeno usvajanje bila potrebna većina glasova od ukupnog broja odbornika, odnosno 44. Više o temi koja je donela burnu raspravu na sednicu možete pročitati OVDE i OVDE.

Skupština grada donela je odluku o postavljanju spomen bisti kompozitoru Josifu Šlezingeru i piscu Sretenjskog ustava Dimitriju Davidoviću. Više o tome OVDE.

Na sednici je usvojen predlog odluke o javnim parkiralištima, zatim o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno – poslovnim zgradama, predlog odluke o izmenama i dopunama odluke o taksi prevozu kao i predlozi akata iz oblasti prostornog i urbanističkog planiranja.

Na današnjoj sednici SG, Odbornička grupa "Šumadijska regija - za Kragujevac bez straha" promenila je ime i od sada će delovati pod nazivom "Šumadijska regija - Pokret slobodnih građana". Predvodiće je i nadalje Bojan Stojadinović, a tu su odbornici saša Milenić i Mijoljub Stevanović Ljupče.

Odbornici su konstatovali prestanak mandata prof. dr Zoranu Todoroviću zbog podnete ostavke. Mandat je dodeljen Edisu Durgutoviću sa izborne liste Svi za Kragujevac – Milan Urošević – (LDP – SPO).