Info

Zasedala SG: Regeneracija VTZ-a, aerodrom, Severna obilaznica, Čika Dača...

Autor: Jovana Mladenović
15:31 | Petak, 17 09 2021

Redovna sednica lokalnog parlamenta, 10. po redu, održana je danas u sali Skupštine grada.

Među najznačajnijim tačkama su planska dokumenta, među kojima su i Izmene i dopune Plana generalne regulacije naselja „Vašarište“, kojim će se stvoriti zakonski uslovi da se izgradi fudbalski stadion „Čika Dača“ po svim UEFA standardima.

Odbornici Skupštine grada usvojili su na današnjoj sednici Predlog Izmene i dopune Plana generalne regulacije „Naselja Vašarište“ – stadion Čika Dača, kojim se stvara uslov za izgradnju stadiona Čika Dača po svim UEFA standardima četvrte kategorije. Stadion će se, kako se čulo, prostirati na 25.652 metara kvadratnih. Gledalište će imati kapacitet od 29.573 sedećih mesta, sa natkrivenim tribinama. Projekat obuhvata i rekonstrukciju postojeće upravne zgrade, tri dodatna terena i deo sa zgradom za juniore. Opširnije na: Izgradnja Čika Dače po UEFA standardima tema današnje sednice SG, evo koje detalje znamo

U cilju realizacije Projekta izgradnje Severne obilaznice koji je Vlada Republike Srbije proglasila prioritetnim i od velikog značaja za našu zemlju, odbornici su usvojili Predlog odluke o preduzimanju aktivnosti na realizaciji Projekta izgradnje Severne obilaznice oko Kragujevca i izgradnje državnog puta IA reda od Kragujevca do veze sa državnim putem IA- A5 (E-761) u Mrčajevcima. Severna obilaznica oko Kragujevca je projekat od nacionalnog značaja. Kad bude završen, vozila koja se iz pravca Batočine kreću ka Čačku, Kraljevu ili Užicu neće morati da prolaze kroz Kragujevac. Sav tranzit biće preusmeren ka Severnoj obilaznici. Vrednost radova na Severnoj obilaznici, dugoj ukupno 22 kilometra je 155 miliona evra. Gradnja ove brze saobraćajnice treba da počne krajem ove ili početkom naredne godine, a ranije je najavljeno da će je graditi domaće firme. Projektovana brzina je 100 kilometara na sat. Planirane su dve plus dve trake. Saobraćaj koji bude išao iz pravca Batočine ka Kraljevu i Čačku - u roku od dvadesetak minuta će proći oko Kragujevca i biće na drugoj strani. Opširnije na: SEVERNA OBILAZNICA ujedinila odbornike, tranzit kroz Kragujevac postaće prošlost

U MIND parku u toku su pripreme za izgradnju aerodroma, koji će nositi naziv “MIND Kragujevac”. Saglasnost da se ime Grada nađe u nazivu jednog privrednog društva dali su na današnjoj sednici odbornici lokalnog parlamenta. Opširnije ovde: SG dala saglasnost: AERODROM će nositi naziv “MIND Kragujevac”

Usvojen je i Predlog odluke o urbanoj obnovi i regeneraciji prostorno kulturno-istorijske celine kompleksa Vojno-tehničkog zavoda u Kragujevcu. Aktivnosti na ovom projektu su praktično već započele kroz aktivnosti radnih timova. To su stručni i operativno-tehnički timovi vezani za preduzimanje aktivnosti na rehabilitaciji kompleksa Knežev arsenal, čijim radom  koordinira pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju, Boris Kovačević. Ovi radni timovi su imali zadatak da utvrde urbanističko, imovinsko-pravno i ekološko stanje u kompleksu i da pokrenu odgovarajuća pitanja iz različitih oblasti, a to su: urbanizam, zaštita kulturnog nasleđa, potencijalni programi prenamene, zaštita životne sredine, imovinska i pravna pitanja, internacionalna iskustva na sličnim projektima, mogućnost umrežavanja po različitim osnovama ovog projekta vezano za industrijsko nasleđe, potencijalni fondovi za finansiranje itd. Ovom odlukom predviđaju se mere i aktivnosti koje će grad Kragujevac u narednom periodu  preduzeti, kao što je sprovođenje međunarodnog konkursa za izbor urbanističko-arhitektonskog rešenja ovog kompleksa, izrada odgovarajućih studija i jednog krovnog planskog dokumenta koji bi obuhvatio sva prethodna saznanja i rezultate.