Info

Zasedao Gradski štab za vanredne situacije: Popunjenost kapaciteta u kovid jedinicama Kliničkog centra 75 %

Autor: Jovana Mladenović
16:02 | Ponedeljak, 11 10 2021

Gradski štab za vanredne situacije zasedao je danas kako bi se sagledala epidemiološka situacija. Takođe, razmatran je i usvojen izveštaj o stanju i pripremljenosti Sistema 112.

Trenutna popunjenost kapaciteta u kovid jedinicama Kliničkog centra je oko 75 odsto. Univerzitetski klinički centar Kragujevac trenutno ima 268 pacijenata u kovid sistemu, od čega 246 kovid pozitivnih. Od 1118 kreveta u Univerzitetskom kliničkom centru za kovid pacijente je opredeljeno 353 kreveta.

- Ono što zabrinjava je da jedna četvrtina od ukupnog broja hospitalizovanih su pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Trenutno je na respiratoru 29 pacijenata, na neinvazivnoj ventilaciji 8, i na high flow ventilaciji, koja je najviše opterećena, 37 pacijenata. Dnevne varijacije su velike, kaže Slobodan Milisavljević, v.d direkzora UKC.

Kada je reč o broju zaraženih, trenutno se beleži oko 170-180 ljudi dnevno. Kućna izolacija pokazuje blagi pad.

U protekloj nedelji smanjio se broj pozitivnih u odnosu na prethodnu za 13 odsto. U kovid ambulanti Doma zdravlja svakodnevno se pregleda oko 800 pacijenata, i oko 150 pacijenata u kovid ambulanti Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika. U proseku dostiže se brojka do 1000 pregleda dnevno. 

- Kako su obe rendgen službe Doma zdravlja iskorišćene u punom kapacitetu, a postoji potreba za kontrolama pacijenata po otpustu iz Kliničkog centra, angažovan je rendgen tehničar koji će raditi u ogranku Bresnica gde postoji rendgen aparat – rekla je Slavica Lončar iz Doma zdravlja Kragujevac.

Punkt za vakcinaciju protiv Korona virusa od sutra će, umesto u Sokolani, biti u objektu Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Vukašin Marković“ u ulici Božane Prpić 13 u Erdogliji, saopšteno je na današnjoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije. Opširnije OVDE.

Kada je reč o vakcinaciji, imamo dve vrste statistike, kaže Dragan Vasiljević, direktor Instituta za javno zdravlje Kragujevac. U odnosu na ukupan broj stanovnika, prvu dozu je primilo 46 odsto, drugu 44 odsto i treću 13 odsto. Ako posmatramo samo punoletne građane, prvu dozu je primilo 53 odsto, drugu 50,74 odsto, a treću 15 procenata. Epidemiološka situacija je i dalje vrlo ozbiljna, vanredna, moramo da se pridržavamo vakcinacije i inspekcije. Najveće interesovanje trenutno valda za treću dozu vakcine. U proseku, dnevno se vakciniše oko 580 naših sugrađana, saopštio je Vasiljević.

Kada je reč o inspekcijskom nadzoru, u izveštajnom periodu mart -oktobar izvršeno je 21.484 inspekcijskih nadzora, izdata 194 prekršajna naloga, izvršeno 59 pražnjenja i zatvaranja objekata, 19 koncerata i manifestacija prekinuto, obavljeno 12 zajedničkih inspekcijskih nadzora sa drugim inspekcijama, rekla je Miroslava Petrović, sekretar Sekretarijata za inspekcijski nadzor u GU za inspekcijske poslove i komunalnu miliciju.

Petrović je istakla da je tokom leta bilo je dosta manifestacija koncerata. Pre organizovanja ovih manifestacija zahtevalo se od organizatora za manifestacije sa preko 500 posetilaca da imaju saglasnost Republičkog kriznog štaba. Naše gradske odluke su često bile rigoroznije, u odnosu na republičke, tako da smo ponekad imali problema oko usaglašavanja i primene, objasnila je Miroslava Petrović.

Na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije razmatran je i usvojen izveštaj o stanju i pripremljenosti Sistema 112 na teritoriji grada Kragujevca. Zakon o smanjenju rizika u upravljanju vanrednim situacijama nas, kao i druge lokalne samouprave, obavezuje da izradimo akustičku studiju za svoju teritoriju za koju je potrebna saglasnost nadležnog organa, odnosno Ministarstva unutrašnjih poslova. Komisija koja je formirana na nivou grada, utvrdila je da od 22 sirene za uzbunjivanje nije u funkciji 7 sirena. Sistem za daljinsko upravljanje sirenama takođe nije u funkciji, kao ni sirene za upozoravanje na opasnost od poplava, na hidriakomulaciji Gruža i Grošnica. Komisija je formirana sa zadatkom da konstatuje činjenično stanje na terenu i izradi ovu studiju, rečeno je na sednici.

Takođe je usvojen i Izveštaj o stanju zdravstvene zaštite ljudi, životinja od zaraznih bolesti, zdravstvene ispravnosti hrane, vode  na teritoriji grada Kragujevca na osnovu ispitivanja koja redovno sprovodi Institut za javno zdravlje.

Što se tiče pregleda namirnica po objektima, predškolskih, školskih, internatskih, kliničkih, bolničkih ustanova, situacija je zadovoljavajuća. U predškolskim ustanovama je od 264 uzorka ispitivanja hrane došlo do iskakanja kod tri uzorka po pitanju mikrobioloških parametara, to je oko 1 odsto. U svim ostalim institucijama nije bilo iskakanja. Uzeto je ukupno 958 uzoraka, samo ta tri su bila neispravna.

Voda u Kragujevcu je odlična, nije bilo neispravnih uzoraka u toku prošle godine. Kada je reč o seoskim vodovodima, 48 odsto uzoraka je bilo mikrobiološki neispravno u nekom trenutku. Reč je o mikrobiološkoj neispravnosti. Kada je reč o javnim česmama, urađeno je 144 uzoraka od kojih je 92 bilo neispravno mikrobiološki, ili 63,3 odsto mikrobiološki. Kada je reč o hemijskoj ispravnosti vode sa javnih česama, od 72 uzoraka, 6 je bilo neispravno. Već smo počeli da obeležavamo česme na kojima je voda neispravna, izneo je podatke Dragan Vasiljević, direktor Instituta za javno zdravlje.

Članovi Štaba za vanredne situacije upoznati su sa organizacionim pripremama za operativno-taktičku vežbu „Sistem 2021“ koju organizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za vanredne situacije, u cilju provere funkcionisanja sistema za smanjenje rizika od katastrifa i upravljanja vanrednim situacijama u RS. Vežba će biti organizovana na teritoriji 24 upravna okruga, 22 grada i 17 opština.