InfoFoto: Milan Nikić - Arhiva

"Zastava oružje" 27 DANA bez generalnog direktora

Autor: InfoKG
14:45 | Ponedeljak, 16 01 2023

Fabrika "Zastava oružje" u Kragujevcu, koja zapošljava oko 2.500 ljudi, već 27 dana je bez generalnog direktora, jer je prethodnom istekao mandat. Za Sindikalnu organizaciju kragujevačke namenske to je veliki problem. Tvrde da je otežano funkcionisanje fabrike. Za Nadzorni odbor ništa sporno. Kažu za RTS da fabrika radni bez problema i u skladu sa zakonom. Predstavnici Sindikalne organizacije kragujevačke fabrike za pomoć su se obratili narodnim poslanicima, ali i gradonačelniku Kragujevca. 

Zbog toga što Nadzorni odbor od 21. decembra nije imenovao generalnog direktora, Sindikalan organizacija Zastava oružja organizovala je dva jednosatna štrajka upozorenja.   

Zahtev Štrajkačkog odobora je da se pod hitno postavi generalni direktor fabrike i smeni Nadzorni odbor koji je fabriku doveo u jednu vrlo tešku situaciju da gubitak, visina kapitala prevazilazi vrednost preduzeća. Gubitak je 21 milijardu, a gubitak iznad visine kapitala je 4,5 milijarde”, rekao je za RTS predsednik Sindikalne organizacije “Zastava oružja”, Dragan Ilić.

Sindikalci su pisali Ministarstvu odbrane i vrhu države, ali odgovor, kažu, još nisu dobili. Pomoć traže i od kragujevačkih narodnih poslanika. 

Mi kao narodni poslanici preduzećemo sledeće korake tako što ćemo na prvoj narednoj sednici postaviti poslanička pitanja u vezi Zastava oružja, kako nadležnom ministarstvu, tako i premijerki i zatražiti rešenje od njih za ovakvu situaciju”, izjavio je za RTS narodni poslanik u Skupštini Srbije, Dalibor Jekić.

Predstavnici Sindikalne organizacije Zastava oružja sastali su se danas i sa gradonačlenikom Kragujevca Nikolom Dašićem, tražeći i od njega pomoć. 

Prema rečima predsednika tog sindikata, Dragana Ilića tražili su da se sazove sednica Skupštine grada, po hitnom postupku, čija bi tema bila situacija u Zastava oružju, kao i da se grad uključi u rešavanje problema u toj fabrici. Ilić kaže da im je Dašić rekao da će posredovati u komunikaciji sa državnim zvaničnicima kako bi se našlo rešenje. 

Da nema problema u funkcionisanju kragujevačke namenske, tvrdi predsednik Nadzornog odbora, Ivica Marjanović. Za RTS je ranije rekao da je imenovano lice koje zakonski zastupa društvo do izbora generalnog direktora. Dodaje da se za tu fotelju bori osam kandidata i da će u najkraćem roku biti izabran generalni direktor. O zahtevu jednog od sindikata za smenu Nadzornog odbora, nema uporišta u zakonu kaže Marjanović. Dodaje da je za poslovanje fabrike odgovoran menadžment, a ne Nadzorni odbor.

O stanju u fabrici "Zastava oružje" Ministarstvo odbrane se nije oglašavalo.

Izvor: RTS i InfoKG