InfoFoto: srbija.gov.rs

Zatvaranje kafića, restorana i tržnih centara IPAK DANAS, nema više ni gradskog prevoza

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Subota, 21 03 2020

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je sinoć, posle konsultacija sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem, da je odluka da se ide na još restriktivnije mere u borbi protiv koronavirusa.

To podrazumeva da će se od večeras od 20 sati zatvoriti kafići, restorani i tržni centri, a ne u nedelju kako je prvobitno najavljeno.

U ovom trenutku opasnost je suviše velika, a pritisak na lekare i medicinske sestre je prevelik da bismo razmišljali o materijalnoj strani zatvaranja kafića i tržnih centara, naglasila je Brnabić, dodavši da će biti dozvoljena dostava hrane, zato što i pored ukidanja javnog prevoza, putnički, automobilski, privatni, kao i taksi prevoz, može da funkcioniše još uvek.

Javni prevoz u Srbiji takođe se ukida danas od 20 sati (u Kragujevcu od 17 jer do tada funkcioniše), kako je najavljeno sinoć na konferenciji za medije.

Od posledica zaraze koronavirusom juče je preminuo prvi pacijent u našoj zemlji. Reč o pacijentu iz Kikinde starosti 59 godina koji se lečio u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu.

Premijerka Ana Brnabić najaviča je da će testiranje na koronavirus, pored Instituta Torlak, od sada obavljati i Infektivna klinika Srbije i KC Vojvodine.

Najavila je da danas stiže velika pošiljka pomoći iz Kine u vidu medicinskih aparata i zaštitne opreme.

Ona je uputila molbu poslodavcima da zaposleni rade od kuće, a da se za one koji to ne mogu, obezbedi prevoz, pozvavši te poslodavce da se preko Privredne komore Srbije jave Vladi.

Očekuje se da se danas usvoji odluka zabrane okupljanja više od pet ljudi.