Info

Zavod za stomatologiju obeležio 20 godina rada kao samostalna ustanova

Autor: Jovana Mladenović
14:30 | Četvrtak, 27 09 2018

Svečanom akademijom Zavod za stomatologiju Kragujevac obeležio je dve decenije rada kao samostalna ustanova, a ovoj godini pipada još jedan značajni jubilej - 60 godina od kako je prvi stomatolog došao u grad. 

Odlukom Vlade Republike Srbije, 1998. godine stomatološka služba koja je bila deo Zdravstvenog centra Kragujevac izdvaja se kao samostalna ustanova – Zavod za stomatologiju Kragujevac. Danas broji 36 ordinacija koje su smeštene delom u matičnoj službi u zgradi Zavoda, delom u ambulantama Doma zdravlja, vrtićima, osnovnim i srednjim školama.

Zavod ove godine obeležava veliki jubilej 60. godina od kako je prvi stomatolog došao u Kragujevac i 20. godina od osnivanja samostalne ustanove - Zavod za stomatologiju. Kroz burna vremena stomatologija u Kragujevcu se razvijala da bi danas postala savremena ustanova sa specijalističkim službama – dečija i preventivna stomatologija, opšta i hitna stomatološka služba i služba specijalističkih delatnosti. Pored toga, kragujevački Zavod za stomatologiju baza je dva stomatološka fakulteta, iz Foče i Kragujevca, rekao je u svom obraćanju prof. dr Ranko Golijanin, direktor Zavoda.

Govoreći o budućnosti i planovima, Golijanin izdavaja oblast stomatologije koja u proteklih par godina nije ostvarena, a to je otvaranje bloka stomatologije za osobe sa posebnim potrebama. "Zavod uz podršku grada Kragujevca ulaže napore da obezbedi sredstva i deo zgrade renovira i opremi upravo za tu oblast stomatologije, a to će biti kruna kragujevačke stomatologije jer ne postoji ništa što stomatološke ustanove u svetu rade, a da se ne radi ovde. Uložili smo mnogo napora i truda, postigli značajne rezultate i to nas čini ponosnima, uz veliku zahvalnost svih onih  generacija koji su proteklih šezdeset godina razvijali stomatologiju i na ponos budućim generacijama".

Direktor Zavoda, prof.dr Golijanin, bivšim zaposlenima koji su svojim radom i zalaganjem doprineli što funkcionalnijem radu ustanove kao i institucijama, kompanijama i pojedincima uručio je zahvalnice, a Gradu Kragujevcu i Kliničkom centru Kragujevac uručene su plakete.