Info

Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac dobitnik EVROPSKOG PRIZNANJA (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
12:00 | Petak, 07 06 2019

Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac dobitnik je Specijalnog priznanja evropske organizacije za kulturno nasleđe Europa Nostra za konzervatorsko-restauratorske radove na Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Darosavi kod Aranđelovca. Ovo Specijalno priznanje je dodelјeno za izuzetan doprinos očuvanju i unapređenju evropskog kulturnog nasleđa.

Tim predvođen arhitektom Zoranom Jaglićem, etnologom Jelenom Munjić i restauratorom Bojanom Šarenac uspeo je da crkvu koja datira još iz prve polovine 19. veka, a koja je postradala u elemetarnim nepogodama koje su pogodile Srbiju 2014. godine spase od uništenja i predstavi Evropi u novom svetlu. Radove je finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja uz pomoć Opštine Aranđelovac. 

"Ovo priznanje je jedno od najznačajnijih priznanja koja jedna institucija zaštite u Evropi može da dobije. Za sam Zavod je značajna sa stanovišta da kao ustanova možemo da odgovorimo na sve izazove koje se u 21. veku stavlјaju pred zaštitu kulturnog nasleđa. Takođe, značaj je daleko veći jer je naše nasleđe prepoznato kao zajedničko evropsko nasleđe i time su se i Srbija i Šumadija na najbolјi mogući način predstavile svetu. Sa stanovišta zaposlenih u zaštiti, ovo priznanje je afirmacija njihovog dosadašnjeg rada, kao i stručnosti i požrtvovanosti stručnog tima koji je radio na ovom projektu. priznanje je najbolјi pokazatelј da se kao ustanova nalazimo u samom vrhu nacionalne i evropske konzervacije, a takođe uz ostale projekte koje radimo sa našim partnerima iz Evrope i Sjedinjenih država, možemo se pohvaliti i razmenom znanja i iskustva između naših i međunarodnih stručnjaka sa kojima sarađujemo na ravnopravnoj osnovi", izjavio je direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac, Marko Grković.

Specijalno priznanje za izuzetan doprinos očuvanju i unapređenju evropskog kulturnog nasleđa evropske organizacije za kulturno nasleđe Europa Nostra, pored kragujevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac, dobilo je još 10 ustanova i organizacija iz osam zemalja, Belgije, Bugarske, Francuske, Rumunije, Španije, Grčke, Poljske, Holandije.

Galerija slika