Info

Zavod za zaštitu spomenika kulture postavlja INFO TABLE o građevinama prestonog Kragujevca (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
13:00 | Sreda, 13 02 2019

Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac, pod pokrovitelјstvom lokalne samouprave, postaviće u narednom periodu na 14 lokacija u gradu informativne table o građevinama prestonog Kragujevca. Za te namene je iz gradskog budžeta opredeljeno oko 350.000 dinara. U porti Stare crkve postavljena je prva ovakva tabla. 

Nakon tri i po veka osmanske vladavine u Srbiji, na Narodnoj skupštini održanoj u manastiru Vraćevšnica 6. maja 1818. godine Kragujevac je izabran za prvu prestonicu obnovlјene srpske države. Tokom naredne dve decenije kragujevačka varoš postaće politički, vojni, verski, obrazovni i kulturni centar Kneževine Srbije. U tom periodu osnivaju se brojne državne ustanove, održavaju narodne skupštine, školske svečanosti, koncerti, balovi, pozorišne predstave, kao i manifestacije prilikom dočeka stranih izaslanika, zapravo sve ono što do tada nije viđeno u srpskim varošima. Vidnom napretku grada značajno su doprineli učeni stranci iz Evrope i prečanski Srbi, koji su bili začetnici gotovo svih inovacija u zemlјi. Drugim rečima, do kraja prve vladavine kneza Miloša Obrenovića, odnosno do konačnog prebacivanja prestonice u Beograd 1841. godine, Kragujevac je postao depozit u kojem su naslagani i razvijani svi elementi savremene evropske kulture u Srbiji. Ta kulturna renesansa zahvatila je i gradsku arhitekturu, koja se sporo, ali neumitno menjala od tursko-istočnjačkog ka balkansko-orijentalnom, a potom i evropskom stilu gradnje. Nažalost, većina građevina iz prestonog perioda Kragujevca nije sačuvana, kako zbog razaranja u Prvom i Drugom svetskom ratu, tako i zbog nemara potonjih generacija. Kako se arhitektonsko nasleđe prestonog Kragujevca ne bi zaboravilo, Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac svojim sugrađanima daruje informativne table o građevinama prestonog Kragujevca (1818-1841), na kojima su evidentirane i opisane najznačajnije građevine iz navedenog perioda”, izjavio je za InfoKG direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac, Marko Grković. 

Table su dvojezične, na srpskom i engleskom jeziku, sa kratkim obaveštenjem o objektima koje predstavlјaju. Na svakoj tabli se nalazi kod, koji skeniranjem vodi na internet lokaciju gde svako može da se više informiše o objektima prestonog Kragujevca. 

“Nadam se da će ove informativne table omogućiti da građani više saznaju o svom gradu, ali poslužiti i kao pomoć svim turistima koji dođu u Kragujevac, da mogu da dobiju saznanja o istoriji grada i Kragujevcu kao prestonici", kaže Grković. 

U porti Stare crkve postavljena je prva informativna tabla. U narednom periodu biće postavljeno još 13 ovkavih tabli na različitim lokacijama u gradu. Postavljanje informativnih tabli o građevinama prestonog Kragujevca finansira lokalna samouprava sa 350.000 dinara.

Galerija slika