InfoFoto: Udruženje urbanista Srbije

Završen Međunarodni konkurs za revitalizaciju Kneževog arsenala, poznata nagrađena rešenja (FOTO)

Autor: InfoKG
13:00 | Sreda, 20 07 2022

Žiri, čiji je predsednik bio arhitekta Ivan Radulović a zamenik predsednika dr Ivan Rašković, doneo je odluku da prva nagrada na Međunarodnom konkursu za revitalizaciju Kneževog arsenala, u iznosu od četiri miliona dinara, pripadne autorskom timu koji čine dr Aleksandra Đorđević, Katarina Petrović, Marina Ilić i Nevena Balalić, piše Glas Šumadije

Drugu nagradu u iznosu od dva miliona dinara dobio je „Arco projekt“d.o.o. Beograd. 

Treća nagrada u vrednosti od milion dinara pripala je autorskom timu u sastavu Milena Vukmirović, Andreja Berić, Milutin Folić, Aleksandar Ćopić i Nadica Perović. 

Otkupljeni su i radovi studija „Arhitektim“d.o.o. Beograd i još dva autorska tima.

Međunarodni konkurs za revitalizaciju Knezevog arsenala, koji je jednom poništen, konačno je realizovan, dobilo se urbanističko arhitektonska rešenja potencijalnog izgleda kompleksa Vojno tehničkog zavoda a grad može da se opredeli za jedan od izabranih radova.

Na pripremi, organizovanju i realizaciji Međunarodnog konkursa, zajedno sa svojim saradnicima radio je, kako kaže šest meseci, smenjeni pomoćnik gradonačelnika za mežunarodnu saradnju Boris Kovačević.

Uz sve  napore, ogromne probleme  i poteškoće, na kraju smo ipak uspešno posao priveli kraju. Potencijalni izgled u budućnosti ovog dela grada nalazi se u prvih šest nagrađenih radova”, pojašnjava Kovačević. 

Kovačević kaže da konkurs ne bio uspešno realizovan bez podrške Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i direktorke Dubravke Đukanović, Udruženja urbanista Srbije, predsednika Udruženja arhitekata Srbije Ivana Raškovića, gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića…

Gradonačelnik Dašić je podržao našu ideju i realizaciju Međunarodnog konkursa. Trebalo bi zahvaliti i , svim članovima žirija, svim učesnicima na konkursu, doajenima kragujevačke arhitekture Veroljubu Trifnuviću, Dušanu Sokoviću, kao i mladjim snagama glavnom gradskom urbanisti Ivanu Raduloviću, Lazaru Mandiću, Nikoli Milanoviću kao i svim ljudima iz gradske uprave Kragujevca i radnog tima za revitalizaciju VTZ-a koji su pratili ovaj postupak i učestvovali u radu u poslednjih godinu dana”, kaže Kovačević.

Boris Kovačević, koji se sada zahvaljuje, smenjen je pre nego što je konkurs završen. A da li će građani biti u prilici da se zahvale, videće se nakon odabira investitora (pominjani su međunarodni) i rešavanja imovinsko pravnih pitanja. Za sada je, iz drugog pokušaja, učinjen prvi korak – odabrano najsavremenije urbanističko arhitektonsko rešenje za Knežev arsenal. 

Izvor: Glas Šumadije

Galerija slika