InfoFoto: Pexels.com - Ilustracija

Kragujevčanin priznao ubistvo "ŠKALJARCA" NA PAGU, ali evo šta je i dalje MISTERIJA

Autor: InfoKG
15:00 | Sreda, 18 01 2023

Istraga protiv srpskog državljanina Duška Tanaskovića (28) iz Kragujevca, koja se u Hrvatskoj vodi nakon pucnjave u kojoj je ubijen Crnogorac Goran Vlaović, završena je i očekuje se da uskoro bude podignuta i optužnica protiv Tanaskovića, prenosi Blic

Da je istraga dovršena potvrdio je i Tanaskovićev advokat iz Splita Vinko Gulišija, koji još samo čeka nalaz psihijatrijskog veštačenja svog branjenika kojeg su veštačili stručnjaci iz Psihijatrijske bolnice Vrapče. Iako sadržaj nalaza nije zvanično dostupan, iz njega navodno proizlazi da je u vreme počinjenja ubistva Tanasković bio uračunljiv i stručnjaci su zaključili da je u vreme zločina bio svestan svojih postupaka. 

Ono što je najintrigantnije – Tanasković nije otkrio motiv zbog kog je ubio Vlaovića. Hladnokrvna egzekucija u kuloarima se dovodila u vezu sa sukobima između dva najpoznatija narkoklana na Balkanu – kavačkog i škaljarskog, u kojima je dosad u regionu i inostranstvu ubijeno više desetina ljudi.

Tokom istrage Tanasković je priznao da je pucao u Vlaovića, nije sporio ni da je oružje koje je nađeno nakon ubistva pripadalo njemu, ali pitanje je šta ga je nagnalo da čeka u zasedi Vlaovića koji se u društvu jedne osobe kretao oko klubova kad mu je Tanasković prišao s leđa i ispalio u glavu smrtonosni hitac, nakon čega je pobegao. Vrlo brzo uhvatila ga je policija, a pre toga uspeo je odbaciti pištolj i uništiti mobilni telefon.

Ubistvu je svedočilo dvadesetak osoba koje su to jutro napuštale noćni klub na plaži Katarelac na Zrću, a nakon pucnja, neki su se razbežali, a drugi su, nakon što se napadač udaljio, pružili pomoć muškarcu koji je ležao na tlu. Iako je ubrzo stigla i Hitna pomoć, Vlaović je umro na putu do zadarske Opšte bolnice.

Nakon hapšenja Tanasković je bio u lošem psihičkom stanju i ubrzo je određeno psihijatrijsko veštačenje. Među svedocima koji su ispitani bila je i bivša Miss Srbije Dragana Banić koja je bila pre ubistva u Hrvatskoj, a Vlaović se iz Crne Gore dovezao gliserom koji je bio na vezu u sukošanskoj marini.

O samom ubistvu Dragana Banić istražiteljima nije dala korisne informacije jer nije bila neposredni očevidac. Jedan od „krunskih dokaza“ protiv Tanaskovića je snimak nadzornih kamera na kom se jasno vidi trenutak kad je likvidirao Vlaovića, ali i kad ga je počeo pratiti. 

Za Vlaovića se pisalo da je bio pripadnik škaljarskog klana i da je njegovo ubistvo naručeno i plaćeno 50.000 evra, ali sve je ostalo na nivou spekulacija, jer motiv ubistva nije rasvetljen, piše Jutarnji list.

U Hrvatsku je ubica ušao s lažnim ispravama, pa je to bio poseban krak istrage, a zasad nije poznato ko je i na koji način Tanaskoviću pribavio hrvatske dokumente. Njegova porodica ponudila je za puštanje na slobodu 100.000 evra, ali to sud nije prihvatio pa je i dalje u istražnom zatvoru, gde će dočekati i suđenje.

Izvor: Jutarnji list, Blic