InfoFoto: Arhiva

Zbog referenduma u nedelju nema vakcinacije u školi "Vukašin Marković"

Autor: InfoKG
14:30 | Petak, 14 01 2022

Vakcinacija na punkt za masovnu imunizaciju Kragujevčana u Školi za osnovno i srednje obrazovanje “Vukašin Marković” neće se sprovoditi u nedelju, 16. januara, jer će u tom objektu biti glasačko mesto za referendum o izmenama Ustava. 

Zbog sprovođenja republičkog referenduma, koji se održava u nedelju, 16. januara, od 7 do 20 časova, određeno glasačko mesto je i Škola za osnovno i srednje obrazovanje “Vukašin Marković”, gde se obavlja masovna imunizacija građana protiv virusa COVID-19.

Iz Doma zdravlja Kragujevac poručuju da će punkt za masovnu imunizaciju građana u školi Vukašin Marković tog dana biti izboro mesto, pa se vakacinacija neće sprovoditi. 

Inače, u Srbiji se u nedelju, 16. januara, održava referendum o potvrđivanju Akta o promeni Ustava Republike Srbije. Građani se na referendumu izjašnjavaju isključivo o odredbama, koje se odnose na pravosuđe, izbor sudija i javnih tužilaca. Sve ostale odredbe Ustava nisu predmet izjašnjavanja i ostaju nepromenjene. 

Promenom ustava predviđeno je ukidanje prvog izbora sudija na tri godine. Sudijska funkcija je stalna i traje od izbora za sudiju dok sudija ne navrši radni vek. Razlozi prestanka funkcije sudije pre vremena definisani su Ustavom. Sudije više neće birati Narodna skupština, već Visoki savet sudstva, koji čini 11 članova: šest sudija koje biraju sudije, četiri istaknuta pravnika koje bira Narodna skupština i predsednik Vrhovnog suda. Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti više ne učestvuju u izboru sudija. Funkciju javnog tužilaštva vrše Vrhovni javni tužilac, glavni javni tužioci i javni tužioci. 

Glavni javni tužioci vršiće funkciju sadašnjih javnih tužilaca, a javni tužioci vršiće funkciju sadašnjih zamenika javnih tužilaca. Glavne javne tužioce i javne tužioce više neće birati Narodna skupština, već Visoki savet tužilaštva koji čini 11 članova: pet javnih tužilaca koje biraju glavni javni tužioci i javni tužioci, četiri istaknuta pravnika koje bira Narodna skupština, Vrhovni javni tužilac i ministar nadležan za pravosuđe. 

Cilj promene Ustava jeste  a se obezbedi veća nezavisnost, efikasnost i odgovornost sudstva, veća samostalnost i odgovornost javnog tužilaštva, bolja zaštita prava građana i jačanje vladavine prava.