Info

ZELENE POVRŠINE po gradu ZAPUŠTENE: Zašto i gde se sređuje? (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Četvrtak, 13 06 2019

Šumarice, korito Lepenice i zelene površine u mnogim gradskim naseljima obrasli su visokom travom. Pitali smo nadležne u JKP "Šumadija" zašto su delovi grada zapušteni, kakav je plan košenja za naredni period i ima li dovoljno radnika za te poslove?

"U zahvatu komunalnog održavanja koji sprovodi sektor "Zelenila" u JKP "Šumadija" su zelene površine u ukupnom iznosu oko 27 hektara, kao i korito reke Lepenice od NIS-ove pumpe do BIC-a. Košenje pomenutih površina je u toku. Nastavlja se sa košenjem po naseljima Centralna radionica, Stara radnička kolonija, Palilulski potok, prostor oko naselja u ulici Ibarskih rudara i u naselju Erdoglija", kaže izvršni direktor sektora usluga Andreja Ilić i navodi šta se trenutno kosi: "naselje Bagremar, prostor Kneževog arsenala i oko Stare crkve, korito reke Lepenice, Lepenički bulevar, prostor oko jezera Bubanj, zelene površine na kružnim tokovima i deo Desankinog venca".

Na naše pitanje zašto je došlo do zastoja u održavanju zelenih površina, odnosno, zašto s delovi grada prilično zapušteni, Ilić kaže: "Održavanje javnih zelenih površina u velikoj meri zavisi od vremenskih uslova koji su u prethodom periodu bili izuzetno nepovoljni, pa su doveli do kašnjenja u realizaciji plana održavanja javnih zelenih površina". 

Pitali smo i da li sektor "Zelenila" raspolaže dovoljnim brojem radnika i mehanizacijom za pomenute poslove?

"U cilju kvalitetnijeg održavanja javnih zelenih površina na teritoriji grada Kragujevaca sektor "Zelenila" je, pored stalno zaposlenih radnika, angažovao 19 lica preko omladinske zadruge. Takođe, u Sektoru zelenila je preko Centra za socijalni rad angažovano četiri lica koja obavljaju posao u trajanju 100 radnih sati mesečno", kaže Ilić.

Za sektor "Zelenila" planom preduzeća opredeljena je nabavka sitne poljoprivredne mehanizacije za održavanje javnih zelenih površina.

Galerija slika