Info

Žene i dalje diskriminisane: 8. mart nisu samo cveće i pokloni

Autor: Jovana Mladenović
16:18 | Sreda, 08 03 2017

Težak položaj žena pripadnica nacionalnih manjina, žrtava nasilja i onih koje žive na selu problem je i u 21. veku, a ukazivanje na njega ne sme se svoditi samo na poklanjanje cveća 8. marta, rečeno je na okruglom stolu upriličenom povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena.

Okrugli sto na temu “Žena u 21. veku“ održan je u organizaciji Romskog udruženja žena “Zurali Romnji“ (Jaka žena), a u saradnji sa Kancelarijom za romska pitanja i podršku grada Kragujevca.

O položaju žena romske populacije, žena sa sela kao i onih koje su pretrpele nasilje u porodici, govorili su predstavnici i aktivisti udruženja Zurali Romnji, Jeleče, Oaza sigurnosti, predstavnice Doma zdravlja i Centra za socijlani rad Solidarnost.

"Romkinja trpi dvostruku diskriminaciju i vodi dvostruku borbu. Ona je diskriminisana od strane društva jer pripada romskoj nacionalnoj manjini, a diskriminisana je i u svojoj zajednici jer je žena", rekla je Danica Tomić Mikić, predstavnica romskog udruženja “Jaka žena“. Pored položaja Romkinja na okruglom stolu govorilo se i o teškom položaju žena koje žive na selu, o njihovoj radnoj angažovanosti i ekonomskoj nezavisnosti kao i o najtežem obliku kršenja ljudskih prava, o nasilju nad ženama.

Današnjim okruglim stolom i odabranom temom organizatori su želeli da podsete javnost na značaj ovog datuma i praznika koji se ne završava uručenjem poklona i cveća, jer obeležava borbu žena kroz istoriju za pitanja i prava za koja su morale da se bore i mi ih danas imamo. Poruka koju želimo da pošaljemo je da moramo da nastavimo dalje, čulo se od prisutnih na okruglom stolu.