Info

"Zimska služba" ne očekuje probleme, neke linije javnog prevoza skraćene

Autor: Jovana Mladenović
12:11 | Petak, 06 01 2017

Tokom "ledenog talasa", uz očekivanja da će, prema prognozi RHMZ, temperature tokom dana i noći konstantno biti ispod nule i u daljem padu, u Štabu za vanredne sitacije kažu da ne očekuju veće probleme u funkcionisanju grada. Na raspolaganju je, smatraju, dovoljno mehanizacije, soli i rizle. Zbog klizavog puta, pojedine linije javnog gradskog i prigradskog prevoza ipak su skraćene, saopštava Gradska agencija za saobraćaj.

O prohodnosti saobraćajnica u gradu i na seoskom području brine devet ekipa Zimske službe, a u slučaju obimnijih padavina u pripravnosti je i dodatna mehanizacija. Na zalihama trenutno ima više od 1.200 tona soli i isto toliko rizle, što je dovoljno za naredni period. Na oko 30 lokacija u gradu, na važnijim i većim saobraćajnicama, trotoarima i trgovima, postavljene su posude sa solju, koje građani mogu da koriste za posipanje javnih površina ispred svojih preduzeća, ustanova i kuća. Radnici JKP "Čistoća" ove posude dopunjuju pet puta dnevno.

Štab za vanredne situacije podseća građane da, ukoliko ulica ili saobraćajnica kojom prolaze nije predviđena za čišćenje planom Zimske službe, a imaju neophodne razloge za prolazak, mogu da se jave Štabu na brojeve telefona 505-800 i 619-5100 ili putem besplatnog poziva 0800/112-113. Nakon toga će ekipa Zimske službe izaći na teren. Iz Gradskog štaba se apeluje na sve učesnike u saobraćaju da prilagode brzinu uslovima puta kao i da daju prioritet prolaska vozilima Zimske službe. Štab je istovremeno uputio apel sugrađanima da očiste trotoare ispred svojih kuća i lokala.

Štab za vanredne situacije poseban apel uputio je ustanovama socijalne zaštite, za viši stepen pripravnosti tokom "ledenih dana", kako bi se obezbedio prihvat ljudi koji su u stanju neodložne socijalne potrebe. U Prihvatilištu za odrasle pri Gerontološkom centru, kapaciteti su popunjeni, ali su spremni i dodatni dušeci kako bi se izašlo u susret onima kojima je pomoć potrebna. Broj dežurnog telefona za prijavu eventualnog zbrinjavanja u Centru za socijalni rad je 332-627.

Pojedine linije javnog gradskog i prigradskog prevoza će zbog klizavog puta saobraćati skraćeno. Reč je o sledećim linijama:

7 Autobuska Stanica - Vinjište
ne saobraća kroz Vinjište već ide do crkve u Grošnici
9 Kozujevo - Cvetojevac
saobrača do Cvetojevca
16 Veliko Polje - Desimirovac
ne saobraća kroz Babsku malu
600 ne saobraća za Sugubinu
602 ne saobraća kroz Ramaću i Dobraču
605 saobraća do Orašja
609 saobraća do Krečane u Velikom Šenju.