InfoFoto: Arhiva - Facebook/Omladina JAZAS-a Kragujevac

Živa biblioteka u Kragujevcu: Tolerancijom do pravilnog izbora

Autor: Branko Vukašinović
15:00 | Utorak, 12 02 2019

U okviru projekta Toleranicijom do pravilnog izbora, u Galeriji Narodne biblioteke “Vuk Karadžić” sutra od 13 do 16 časova biće održana akcija “Živa biblioteka”. Knjige u Živoj biblioteci su ljudi, pa će posetioci biti u prilici da razgovaraju sa njima, a sve u cilju smanjenja uticaja negativnih stereotipa i predrasuda kao ključnih uzročnika diskriminacije u društvu.

Živa biblioteka predstavlja inovativnu metodologiju za promovisanje ljudskih prava, ravnopravnosti, te za borbu protiv rasizma i ksenofobije. Živa biblioteka funkcioniše baš kao i prava biblioteka, gde čitaoci dolaze da pozajme "knjigu" na određeno vreme. Postoji jedna razlika: knjige u Živoj biblioteci su ljudi, i knjige i čitaoci imaju priliku da uđu u pravi dijalog. Knjige u Živoj biblioteci su ljudi koji predstavljaju grupe koje su često meta predrasuda i stereotipa, i koje su često žrtve diskriminacije i socijalne ekskluzije. Na spisku za iznajmljivanje će se naći veći broj knjiga, jedan od glavnih motoa žive biblioteke je ‘’Ne ceni knjigu po koricama’, zato dođite da se družimo i razbijamo stereotipe i predrasude okoje nastaju nezanjem”, navodi se u saopštenju Omladine JAZAS-a Kragujevac. 

Projekat “Toleranicijom do pravilnog izbora”, realizuje Omladina JAZAS-a Kragujevac uz podršku Udruženja "Sunce", Resurs centra za Šumadijski i Pomoravski okrug u okviru programa Mladi su zakon, a finansira ga Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.