InfoFoto: mre.gov.rs

Zorana Mihajlović u Kragujevcu: "Gradimo koridor energetske efikasnosti, smanjenje potrošnje nacionalni cilj"

Autor: InfoKG
13:32 | Četvrtak, 15 07 2021

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović obišla je danas radove na unapređenju energetske efikanosti u OŠ „Radoje Domanović“. Vrednost projekta je 35 miliona dinara, od kojih je Ministarstvo obezbedilo 20, a grad 15 miliona. Izjavila je da "pitanje energetske efikasnosti nije samo pitanje smanjenja računa za toplotnu i električnu energiju, već je to pitanje razvoja i boljeg životnog standarda".

„Škola jeste stara 136 godina, ali od 1970. nije promenjena stolarija. Ovaj projekat zajedno finansiraju Ministarstvo i grad i sve će biti spremno do početka nove školske godine. Ono što je takođe važno je da razmišljamo o zaštiti životne sredine u svakom projektu i da decu učimo o tome. Kada budu gotovi radovi, osim što će gradski budžet uštedeti zbog manje potrošnje, biće smanjena i emisija ugljen-dioksida za 120 tona godišnje“, rekla je ona.

Mihajlovićeva je rekla da Srbija vodi računa o korišćenju resursa u procesu energetske tranzicije.

„Moramo da vodimo računa o energetskoj bezbednosti, a to, pored izgradnje elektroenergetskih koridora i regionalnog povezivanja, znači još jedan koridor -  koridor podizanja energetske efikasnosti. Odredili smo nacionalni cilj da u naredne četiri godine potrošnja energije bude niža za najmanje 30 odsto i zato će država pomoći i lokalnim samoupravama i domaćinstvima da budu deo projekta racionalne potrošnje energije. U narednim godinama biće izdvojeno minimum 100 miliona evra godišnje za tu namenu“, istakla je potpredsednica Vlade.

Biljana Ilić Stošić, načelnica Šumadijskog okruga, rekla je da se radi o energetskoj sanaciji jedne od nastarijih škola u okrugu.

„Realizacijom ranijih projekata smanjeni su računi za toplotnu i električnu energiju za oko 40 odsto. Takođe, zamena kotlova koji koriste ugalj onima koji koriste gas je posao veka za grad i okrug. Kada se nalazimo u kriznim vremenima, a imamo ovakve projekte, to dokazuje da smo na dobrom putu“, kazala je ona. 

Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca, zahvalio je na pomoći koju Ministarstvo pruža u realizaciji ovog i drugih projekata.

„Konačno smo u poziciji da rešavamo probleme kojima se bave i razvijene države u Evropi. Nismo više država koja se bavi samo egzistencijalnim problemima. Vodimo računa i o udobnosti učenika i zaposlenih, uštedama i zaštiti životne sredine. Ova Vlada je pokazala da idemo u korak sa svetom“, kazao je on.

Milan Vukašinović, direktor OŠ Radoje Domanović je rekao da su se radovi izvodili bez prekidanja nastave i bez poteškoća, kao i da će uslovi rada biti na znatno višem nivou.