InfoFoto: kragujevac.rs

Žustra rasprava na SG: Kragujevac brod bez kapetana

Autor: Branko Vukašinović
12:50 | Petak, 30 12 2016

Poslednja ovogodišnja sednica Skupštine grada održana je danas, a najzanimljiviji deo zasedanja bila je žustra rasprava između opozicionih odbornika i vladajuće većine. Opozicija je kritikovala rad lokalnog parlamenta i gradonačelnika, dok su iz SNS pozvali sve koji ne mogu da ih pobede, da im se priključe. Osim toga, konstatovano je osnivanje nove odborničke grupe "Jaka Šumadija", a saznalo se i da bi nova oprema u "Čistoću" najzad trebalo da stigne u martu.

Grad plovi kao brod bez kapetana, gradonačelniče bićete smenjeni zbog lošeg rada, iz straha okupljate odbornike i ojačavate većinu plašeći se smene”, rekao je za govornicom šef Odborničke grupe Zajedno za Šumadiju, Bojan Stojadinović.

Na to se nadovezao i šef Odborničke grupe Pokret za naš grad Nebojša Zdravković koji je nezadovoljan radom predsednika lokalnog parlamenta Miroslava Petrašinovića.

Predsedniče urušili ste rad parlamenta i njegovo dostojanstvo, ne vodite sednice na nivou na kom su to činili vaši prethodnici. Materijale uglavnom dobijamo kroz dopune, što ranije nije bio slučaj”, kaže Zdravković.

Gradonačelnik Kragujevaca Radomir Nikolić rekao je na sednici da su otvoreni za sve i pozvao one koji ne mogu da pobede vladajuću većinu da joj se pridruže.

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke Goran Kovačević naglasio je da su dobrodošli svi odbornici koji žele da pojačaju vladajuću većinu.

Šef Odbroničke grupe Srpskog pokreta obnove Milan Urošević raspravu je nastavio govoreći o promenama političkog dresa u kragujevačkim strankama.

Dve trećine parlamenta u prošlosti je menjalo politički dres, žuti su postali plavi, plavi crveni, a žuti crni. Ponosan sam što i treći mandat u ovom domu guram ispred jedne političke organizacije, Srpskog pokreta obnove. Nažalost biraći promenu političkog dresa ne vide kao veliki problem i na izborima takve ne kažnjavaju, pa se većina u Skupštini može menjati i van izbora. Nije isključeno da do ovakve promene uskoro još jednom dođe”, rekao je Urošević. 

Zanimljivo je da je zamenik šefa Odborničke grupe Srpske napredne stranke, Zoran Mladenović u jednom delu, na samom kraju pete redovne sednice Skupštine grada, podržao opoziciju.

Opozicioni odbornici su u pravu, materijali se dostavljaju kroz dopunu, a pre dolaska na vlast obećavali smo da to neće biti slučaj”, rekao je Mladenović.

Konstatovan je prestanak mandata odbornicima Jasmini Predojević Simović i Zoranu Rajoviću sa izborne liste Veroljub Verko Stevanović – Zajedno za Kragujevac (Demokratska stranka,ZZS), zbog podnete ostavke i potvrđeni mandati odbornicima Suzani Đorđević i Mijoljubu Stevanoviću-Ljupčetu sa iste izborne liste. Odbornici su obavešteni o obrazovanju nove odborničke grupe pod nazivom “Jaka Šumadija“ koju će ubuduće činiti odbornici Dušan Obradović, šef odborničke grupe, Slavoljub Bradonjić, zamenik šefa odborničke grupe,Vladimir Jovanović, Milan Zečević i Mijoljub Stevanović-Ljupče. Odbornička grupa “Pokret za naš grad“ će ubuduće raditi u sledećem sastavu: Miloš Anđelković, šef odborničke grupe, prof.dr Nebojša Zdravković, zamenik šefa odborničke grupe i Gordana Živanović, odbornik. Novoizabrana odbornica Suzana Đorđević će delovati kao samostalni odbornik.

Skupština grada usvojila je Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o načinu utvrđivanja cene za otuđenje, zakupnine i doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta.

Prihvaćeni su i Predlog odluke o vršenju osnivačkih prava nad privrednim društvom “Centar za strna žita” d.o.o. Kragujevac kao i Predlog odluke o izmenama Odluke o osnivanju Centra za razvoj usluga socijalne zaštite “Kneginja Ljubica“. Inače, ova ustanova socijalne zaštite je jedna od ukupno 115 kojoj je juče uručena licenca Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Ova ustanova je do sada imala licencirane četiri usluge, a od juče su licencirane i tri nove. Izmenama ove odluke sedište centra će ubuduće biti u ulici Čika Matinoj broj 5.

Odbornici su razmatrali i programe poslovanja javno-komunalnih preduzeća za 2017. godinu. Obrazalažući Program poslovanja JKP “Čistoća“ za 2017. godinu, direktor Zoran Jovanović istakao je da potpunu konsolidaciju preduzeća očekuje početkom juna. Nova oprema stići će u ovo preduzeće u martu, a Reciklažni centar u čiju izradnju su lokalna samouprava i resorno ministarstvo uložili po 42 miliona dinara, trebalo bi da bude završen početkom februara. Jovanović je iskoristio priliku da se izvini građanima Kragujevca koji u dužem vremenskom periodu nemaju uslugu koju redovno plaćaju.

Izmenom Odluke o radnom vremenu Doma zdravlja Kragujevac, ubuduće će zdravstvena ambulanta Doma zdravlja koja će svoju delatnost obvaljati u prostorijama FCA Srbija raditi u vremenu od 00:00 do 24:00 sata.

U okviru tačke Predlozi akata iz oblasti izbora, imenovanja, postavljenja i razrešenja usvojeno je rešenje o prestanku funkcije v.d. direktora JKP “Niskogradnja“ Vukoja Radovanovića i ponovno imenovanje na tu funkciju do izbora novog direktora. Dosadašnjeg direktora JP “Gradska stambena agencija“ Radišu Jeremića, na toj finkciji zameniće Živorad Stanković.