InfoFoto: kragujevac.rs - Arhiva

ZVANIČNO počela GREJNA SEZONA: Evo šta kažu u Energetici kako će od sada da greju

Autor: InfoKG
12:00 | Utorak, 01 11 2022

Grejna sezona zvanično je počela danas u Kragujevcu. To su za InfoKG potvrdili u Energetici i dodaju da će, kao i od petka, kada su počele probe sistema daljinskog grejanja, radijatori biti topli u jutarnim satima, a uveče će grejati u skladu sa spoljnim temperaturama. 

I u Kragujevcu, kao i u celoj Srbiji, bio je odložen početak grejne sezone. Tople probe počele su od petka, pa su radijatori bili topli samo u jutarnjim časovima. Od danas je u našem gradu zvanično počela grejna sezona za oko 22.000 korisnika sistema daljinskog grejanja. 

Nama su naši korisnici na prvom mestu i zadovoljenje njihovog toplotnog komfora. Grejemo u skladu sa vremenskim prilikama. Racionalno upravljamo energijom i racionalno trošimo energente. Za sada grejemo ujutru, a grejaćemo i uveče i 24 časa kada bude trebalo, odnosno u skladu sa spoljnim temperaturama”, izjavio za InfoKG direktor Energetike, Andreja Ilić. 

Najavljuje manje račune za oktobar i da za sada neće biti poskupljenja cene grejanja. 

Za period za koji nismo isporučivali toplotnu energiju, svim našim korisnicima će proporcionalno biti umanjeni računi za taj mesec. Znači, ono što nismo grejali i ne naplaćujemo korisnicima. Napomenu bih i da cene naših usluga nisu menjane od 2013. godine. Pratimo kretanje cena energenata i spremno smo dočekali ovu grejnu sezonu”, rekao je Ilić.  

Podsetimo, da se ova grejna sezona u Kragujevcu razlikuje od prethodnih, jer su kotlovi na ugalj, stari 60 godina, zamenjeni novim na gas. Nadležni su ranije najavili da će u našem gradu na taj način biti i smanjeno zagađenje vazduha za 70 odsto. U Energetici najavljuju rešenje još jednog ekološkog problema. Reč je o pepelištu, čija će sanacija početi, kako kažu, na proleće sledeće godine. Plan je da oko 40.000 tona pepela bude iskorišćeno kao građevinski materijal za izgradnju puteva.