InfoFoto: Arhiva - Zajedno za Šumadiju

ZZŠ: "Koliko vrtića je “pojela” nesavesna gradska vlast u poslednjih 10 godina"?

Autor: InfoKG
13:00 | Sreda, 10 07 2024

Povodom izgradnje dva državna vrtića u našem gradu koja je u toku, član Gradskog veća za obrazovanje Dušan Aleksić izjavio je proteklih dana da je u Kragujevcu poslednji državni vrtić napravljen 2010. godine, a pre toga ko zna kad, pa zbog toga imamo liste čekanja. Reakcija stiže od Gradskog odbora Zajedno za Šumadiju, a saopštenje u nastavku prenosimo u celosti:

"Zajedno za Šumadiju mora da pozdravi svaku investiciju u gradu Kragujevcu, mada retko ima priliku za tako nešto, pa ovom prilikom pozdravljamo početak izgradnje dva nova vrtića, iako jedna od ove dve investicije dolazi sa republičkog nivoa. Ali moramo da reagujemo na tvrdnju resornog člana Gradskog veća za obrazovanje Dušana Aleksića da je "poslednji državni vrtić napravljen 2010. godine, a pre toga ko zna kad, pa zbog toga imamo liste čekanja".
 
Podsećamo da je poslednji vrtić u saradnji grada Kragujevca i kompanije Fiat, “Autić”, otvoren 2014. godine i da se nalazi u gradskoj mreži vrtića. Svakako je posle smene administracije Veroljuba Stevanovića i dolaskom Srpske napredne stranke na vlast zaustavljen razvoj Kragujevca, pa evo trebalo je deset godina da prođe da počne gradnja prvog vrtića. Pre toga, 2010. godine otvoren je na Deninom brdu vrtić "Cveti"ć, a pre njega, ne baš toliko davno, te 2008. godine kada je gospodin Aleksić ušao u politiku baš kroz Zajedno za Šumadiju, otvoren je vrtić “Sunce” u naselju Bubanj. A od perioda dolaska na vlast Srpske napredne stranke, u poslednja dva mandata uz pomoć udruženja 300 Kragujevčana, grad je ostao bez jednog vrtića - "Leptirića", doduše procesom restitucije. Tako da je bilans što se tiče izgradnje vrtića u prethodnih deset godina vlasti SNS-a i 300 Kragujevčana - dva započeta i jedan izgubljen vrtić što bi u zbiru dalo jedan vrtić za deset godina.

Pozivamo gospodina Aleksića kao jednog bitnog člana vladajuće koalicije bez čijih glasova u gradskom parlamentu nema većine, da se zauzme u procesu rasvetljavanja afere “Servis” gde je privatnom licu protivno svim pravilima isplaćeno 296 miliona dinara iz gradskog budžeta i da tim novcem kada ga povratimo izgradimo još jedan novi vrtić, ili da se utvrde krivci zbog čega rekonstrukcija gradske Tržnice traje već pet godina i košta građane Kragujevca već skoro milijardu dinara, odnosno za taj novac se moglo  izgraditi još pet novih vrtića. 

Postavljamo pitanje - Koliko je vrtića “pojela” nesavesna gradska vlast za prethodnih deset godina"?