Kragujevčani

Andreja Todorović: U Kragujevac doneo badminton, odavde širi humanitarni projekat

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Nedelja, 11 12 2016

Kragujevčanina Andreju Todorovića znate po badminton klubu „Ravens KG“ čiji je osnivač, bavljenju digitalnim medijima i po humanitarnom radu kroz projekate „Sportom protiv dijabetesa“ i „Zdravo leto u Kragujevcu“. Takođe, nije teško da ga sretnete po raznim gradskim dešavanjima, jer je neko ko je stalno u pokretu i vodi dinamičan društveni život.

andreja todorović 5 ravensIako je lokalpatriota i uvek s nestrpljenjem prilazi Kragujevcu kada se odnekud vraća posle nekoliko dana odsustva, mada zna da se najčešće ništa novo nije ni dogodilo, voli da nam donese nešto što nemamo, a što smatra da bi bilo dobro za naš grad. Tako je i badminton stigao u Kragujevac 2002. godine, a Andreja je ideju dobio kada je boravio u Nemačkoj. Time je postao jedan od pionira ovog sporta u Srbiji, a osnivač je jedinog kragujevačkog badminton kluba „Ravens KG“. Kaže da je još kao mali sa drugarima igrao, mada tada nisu ni znali da je to ozbiljan, olimpijski sport. U Srbiji, gde se igra tek dvadesetak godina, badminton ljude i dalje asocira na rekreaciju, nešto poput zabave na prvomajskim izletima, mada sve više dobija na popularnosti. Međutim, kada neko poseti trening „Ravens“-a, iznenadi se koliko se tu ozbiljno radi, koliko zahteva kondicije i koncentracije jer, primera radi, zanimljivo je da se sama „pernata loptica“ neretko kreće brže od Formule 1. Naš sagovornik se takmičio, bio je u Upravnom odboru Badminton saveza Srbije sedam godina, a kao licencirani trener, zajedno sa asistentkinjom Mirom, može se pohvaliti time da „Ravens“ iz godine u godinu daje prvake države u svim kategorijama i brojne reprezentativce. Zanimljiv je i projekat „Girls camp“, koji već sedam godina preko leta u Kragujevcu okupi najuspešnije devojčice koje se bave badmintonom u brojnim evropskim zemljama, a sa ciljem popularizacije ovog sporta na našem kontinentu. Takođe ovo je jedinstvena prilika našim igračicama da iskuse treninge sa decom iz drugih zemalja, a da njihove gošće ujedno upoznaju i naš grad. Klub se sada priprema za proslavu jubileja – petnaestogodišnjicu uspešnog postojanja, a Andreja će u ime rođendanske želje zamisliti da se u narednih desetak godina „Ravens“ nametne kao jedan od modernih brendova grada, jer ime Kragujevca pronosi na najbolji način svojim uspesima, a dobro bi došla i jedna sala specijalizovana za ovaj sport. Zanimljivo je i to da gavranovi (eng. ravens) uglavnom slove za simbole nesreće, mada je simbolika daleko dublja, ali Andreja smatra da je upravo suprotno, što rezultati, na sreću, potvrđuju. Kaže da je badminton vremenom postao njegov način života koji mu se, naravno, izuzetno dopada.

andreja todorović 14 letoRadio je u marketing službi kompanije „Forma ideale“, bavi se webom i digitalnim marketingom kao frilenser, samostalno je radio koncept i realizaciju sajtova sredidom.com, koji je u jednom trenutku bio najposećeniji portal za nameštaj i enterijer u Srbiji, i trecasmena.com, portal koji je bio među najposećenijima u celoj zemlji, a koje je prodao jednoj nemačkoj firmi i radio za njih nekoliko godina. Od prošle godine se posvetio samo svom klubu i humanitarnom zdravstveno-sportskom projektu sa petogodišnjim stažom „Sportom protiv dijabetesa“, koji se od ove godine proširio i na Beograd i Novi Sad uz pomoć kompanije Wiener Stadtische osiguranje. Održavaju se besplatni treninzi fudbala, badmintona i drugih sportova, edukacije o značaju preventive, zdravoj ishrani i rekreaciji. Tu je i projekat lokalnog karaktera „Zdravo leto u Kragujevcu“, koji se već četiri godine organizuje u Velikom parku, gde deca imaju besplatne treninge raznih sportova, mališani se igraju u pesku, edukuju se, srede i sam park, a Andreja naglašava poražavajuću činjenicu da je sve više dece kojoj se već sa desetom godinom života konstatuje dijabetes.

andreja todorović 15 rimKada mu dolaze gosti sa strane, sem ličnog truda oko toga kako će da se provedu u našem gradu, sugrađani su mu i ne znajući od velike pomoći, jer Kragujevčane smatra dobrim domaćinima koji bi sve dali da ostave upravo takav utisak, što im i polazi za rukom. Tu su i Šumarice koje su zadivile Amerikance činjenicom da je sve prirodno, a Andreju naročito raduje što je već neko vreme zatvoren saobraćaj u ovom delu. Voleo bi da one postanu sinonim za zdrav život, rekreaciju, i sam tuda trči, šeta, ili jednostavno ponese knjigu uz koju odmara. Ponosi se gradom kao prvom prestonicom, sportovima, a kao neko ko je odrastao u strogom centru i detinjstvo proveo oko Prve gimnazije, Doma vojske, Amidžinog konaka, to su mu i danas omiljena mesta u gradu. Preko dana rado sedi po kafićima, voli izlaske, klabing, rok. Smatra da Kragujevac ima zadovoljavajućih sadržaja, ali trebalo bi mu više kulturnih i sportskih dešavanja. Voleo bi da u provodu sreće malo opuštenije ljude jer je, kaže, najbitnije da se radi ono zbog čega se i izlazi – da se opusti i zabavlja, a manje pozira, da se ljudima poklopi energija, za šta bi svako sa svoje strane mogao da se malo više potrudi.

Andreja živi brzo, dinamično, stalno je u pokretu, dosta putuje sa decom na turnire... I mimo toga, kad god ima vremena, gleda da organizuje neko putovanje, što je jedan od njegovih hobija. Voli avanturu koju donosi putovanje u sopstvenoj režiji, a najlepše uspomene nosi, između ostalog, iz Barselone u kojoj bi mogao i da živi, jer mu se dopada stil života, more... Voli da istražuje, upoznaje istoriju, arhitekturu mesta koja posećuje, lokalne kuhinje, a u planu ima da savlada i našu. Priznaje da recepte traži na internetu jer, iako mu je baka bila šef kuhinje, nije od nje „pokupio“ kulinarske tajne. Još jedan od hobija mu je planinarenje putem koga jednom mesečno upoznaje po neki novi kraj Srbije.

Galerija slika