Kragujevčani

BOJAN STOJADINOVIĆ: Bez promene, Kragujevac čeka dalje zamiranje, odliv kvalitetnih ljudi, seoba uspešnih kompanija

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Ponedeljak, 06 01 2020

Portal InfoKG objavljuje seriju razgovora sa kragujevačkim političarima u kojima su ukratko sumirali 2019. godinu i izneli očekivanja za 2020. Kako je reč o izbornoj godini, razgovarali smo tome šta je ono što njihovu opciju izdvaja od drugih, kakvu kampanju očekuju, koje su potencijalne koalicije, šta bi prvo uradili u Kragujevcu ako bi bili na vlasti, ali i šta je to u gradu danas što bi voleli da mogu da sakriju od očiju svojih prijatelja koje ugoste ovde i šta im smeta kada izađu na ulicu - Kakav grad vide, a kakav bi želeli da jeste?

Na naša pitanja danas odgovara Bojan Stojadinović, šef Odborničke grupe "Šumadijska regija – Pokret slobodnih građana".

Kratak osvrt na 2019. godinu - Kakva je ona, po Vašem mišljenju, bila za građane Kragujevca; da li mislite da su zadovoljni i čime, odnosno nezadovoljni i zbog čega?

- Godina 2019. građanima Kragujevca nije donela ništa novo u odnosu na prethodne. Od 2014. godine grad stagnira i u mnogim oblastima nazaduje, a građane, koji su izgubili svoje pravo na lokalnu samoupravu i javno informisanje, je uhvatila apatija kakva nije viđena ni u zloglasnim devedesetim godinama.

Koji su problemi u gradu sa kojima se Vi kao građanin susrećete, šta je ono što Vam smeta kada izađete na ulicu, prošetate gradom, šta ne biste voleli da vide u Vašem Kragujvcu prijatelji koje ugostite?

- Kao građanin izdvojio bih dva glavna problema, a to su velike saobraćajne gužve, kolapsi i enormno aero-zagađenje. Ova dva problema su povezana, sistem uvođenja elektro-filtera u postrojenja Energetike je lako rešiv, a kvalitetnom strategijom o drumskom saobraćaju, uz plansko infrastrukturno održavanje, možemo smanjiti i gužve i zagađenje.

Godina 2020. je izborna godina. Svi se bavite politikom i to je zajedničko, a šta je ono što Vas izdvaja od drugih političkih konkurenata, zašto će se birači opredeliti za Vašu opciju, a ne za neku drugu?

- Šumadijsku regiju kao lokalno udruženje građana odlikuje dugogodišnja borba za decentralizaciju, lokalnu samoupravu, poštovanje ljudskih prava, slobode govora, prava na javno informisanje. Kada se ovim ciljevima dodaju programska rešenja Pokreta slobodnih građana, dobija se jedna jasno profilisana građanska opcija sa izrazito lokalnim karakterom. Ono što nas izdvaja u odnosu na konkurente su svakako ljudi, tj. personalni kvaliteti članova naše organizacije u kojoj, sem iskusnih političara, ima i univerzitetskih profesora, umetnika, lekara, privrednika i drugih.

Sa kime biste pravili koalicije, razgovarali, pregovarali, a sa kime izričito nikada ne biste razgovarali?

- Pravili bismo koalicije sa drugim opozicionim strankama i pokretima koji jasno pokazuju rešenost da se pravo građana na lokalnu samoupravu otrgne od partija i centara moći i ponovo vrati građanima. Isključena je svaka saradnja sa Srpskom naprednom strankom.

Kakvu kampanju očekujete? Kakvu predizbornu atmosferu?

- Šumadijska regija i Pokret slobodnih građana još uvek nisu doneli odluku o učešću na predstojećim izborima, ali svakako ne očekujem preterano različitu kampanju od prethodne. Drago mi je što se politikom bavim ugradu u kome nema crnih džipova bez tablica, fantomki, polomljenih noseva i razbijenih glava kako je slučaj u većini mesta u Srbiji.

Šta biste prvo uradili kada biste došli na vlast? (Govorimo o realnim stvarima, resursima kakvima raspolaže Grad u ovom trenutku).

- Čini mi se da buduću vlast očekuje puno posla u ponovnoj izgradnji sistema lokalne samouprave. Svakakav diskontinuitet sa ovakvim načinom vođenja grada, kompletna reorganizacija javno-komunalnog sektora, kulturnog i sportskog sistema. Ova vlast je od Kragujevca napravila palanku sa jednim JKP-om, jednim Sportskim društvom i jednim Domom kulture.

Ukoliko u izbornoj trci ne ostvarite rezultate kakve očekujete, ili priželjkujete ako ne budete učestvovali, kakav život Kragujevčanima predviđate u potonjem periodu?

- Ukoliko se ništa ne promeni, Kragujevac čeka dalje zamiranje, gubljenje svih karakteristika modernog, razvijenog, regionalnog centra, odliv kvalitetnih kadrova i ljudi, a sa njima i seoba uspešnih kompanija.