KragujevčaniFoto: Printscreen - TV Prva

Budilnik mu ne treba: Kragujevčanin Dalibor Portić gaji ukrasnu živinu, u dvorištu više od 100 ptica

Autor: Branko Vukašinović
12:00 | Sreda, 22 09 2021

Kragujevčanin Dalibor Portić od detinjstva se bavi uzgajanjem golubova i ukrasne živine i kaže da mu budilnik ne treba. U svom dvorištu čuva više od 100 pernatih životinja. U kavezima su kanarinci, papagaji, golubovi, kokoške... 

Uzgajanjem golubova i ukrasne živine, Kragujevčanin Dalibor Portić bavi se izumeđu 30 i 40 godina, a ozbiljnije poslednjih 10.

Uzgajama paduanere, to je rasa kokošaka za hobi, za uživanje. Posedujem preko osam boja ove rase i izlažem ih i na sajmovima, a vodim i na takmičenja”, rekao je Dalibor.

Objašnjava da je uzgajanje paduanera teže od običnih kokošaka. 

Najviše zbog ćube koju imaju, ali kad se radi nešto s ljubavlju ništa ne pada teško”, tvrdi Dalibor i dodaje da su jaja paduanera manja od standardnih kokošijih. 

Ovom Kragujevčaninu finansijski deo je manje važan, jer mu to nije osnovni izvor zarade.  

Isplati se zbog nekog ličnog zadovoljstva i zbog druženja sa drugim odgajivačima na izložbama u zemlji i inostranstvu. Finansijska zarada je u drugom planu, bitno je da kada uzgajamo budemo na pozitivnoj 0, a to svakako jesam”, rekao je Dalibor.

Učestvovao je na oko 300 izložbi i gotovo na svakoj je osvojio neku medalju.

Uz ukrasne rase golubova i živine Dalibor započinje svaki dan i ispija prvu jutarnju kafu, a i, kako kaže, budilnik mu nije potreban, jer ga oni bude.