KragujevčaniFoto: Arhiva - Printscreen

Doktor iz Kragujevca hit na mrežama: Korona mora pasti!

Autor: InfoKG
12:00 | Ponedeljak, 20 04 2020

Doktor Dragan Vasiljević iz Kragujevca, svakodnevno pošalje na desetine poruka novinarima, udruženjima i gradskim zvaničnicima, a svaku završava ohrabrujućim rečima ’’Znanje je moć. Borba traje, korona mora pasti!’’. Nije ovde reč o privatnoj prepisci, već o zvaničnom obaveštavanju javnosti o epidemiološkim podacima kojima raspolaže Institu za javno zdravlje u Kragujevcu, piše portal Nova.rs.

Doktor Vasiljević je direktor te ustanove, a način na koji informiše javnost je, kako tvrdi, njegov lični izbor. Za portal Nova.rs objašnjava da su poruke koje šalje iskrene, jer veruje da je “znanje moć” i “jedino oružje protiv širenja panike”.

Poruke doktora Vasiljevića o broju obolelih, testiranih i hospitalizovanih građana sa teritorije Šumadije, koje završava motivacionim rečima, izdvajaju se od svih zvaničnih epidemiolških saopštenja, jer uz neumoljivu statistiku, pružaju nadu i optimizam, smatraju novinari koji imaju svakodnevnu komunikaciju sa njim. Posle njegovih saopštenja, kako kažu, nema mesta za nagađanje, a zbog načina na koji saopštava zvanične podatke o Korona virusu, doktor Vasiljević dobija pohvale i na društvenim mrežama.

Za portal Nova.rs, iznenadjeno kaže, da nije upoznat sa pohvalama koje dobija, jer nema naloge na društvenim mrežama, a informisanje javnosti tokom vanrednog stanja, smatra svojom obavezom.

Baš ste me iznenadili, ne znam da me je neko spominjao u tom kontekstu. Ja samo radim svoj posao i trudim se da svima odgovorim na pitanja”, kaže Vasiljević

Doktor Dragan Vasiljević je direktor Instituta za javno zdravlje od 2011. godine i u Kragujevcu slovi za jednog od retkih koji je u svakom trenutku otvoren za saradnju sa medijima. Zaposleni u ustanovi na čijem čelu, za njega kažu da je izuzetan menadžer, ali pre svega dobar čovek i stručnjak. Institut ima dva sindikata, a u oba, za doktora Vasiljevića tvrde da je ’’pravi čovek na pravom mestu’’.

On dodaje da je na “nekim sastancima” bilo primedbi zbog načina na koji iznosi podatke međutim ističe da su ljudi uplašeni i da veruje u svoj način komunikacije sa njima.

Sve ovo radim jer znam kako je bilo tokom bombardovanja i elementarnih nepogoda. Javnost mora da bude obaveštena konkretno, jasno i precizno, bez ikakve panike i potrebe da čitaju naše misli ‘između redova’. Smatram da cifre koje svakodnevno saopštavam umiruju narod i sprečavaju da se šire neproverene i poluistinite informacije. Ja radim onako kako jedino umem, iskreno i otvoreno. Meni niko nije zvanično zabranio da obaveštavam javnost i zbog toga ću i dalje da informišem građane o svemu što radimo i o svim podacima kojima Institut raspolaže”, kaže doktor Vasiljević.

Govoreći o porukama na kraju saopštenja ističe da su one njegov “lični izbor”.

Potrebno je da građanima pružimo nadu i ohrabrenje da će sve ovo da se završi jednog dana. Inspiraciju za poruku ‘korona mora pasti’ dobio sam iz partizanskih filmova i ja iskreno verujem da će korona ‘pasti’. Takođe, verujem i da ‘Znanje znači ponašanje’, jer jedino obaveštena i informisana javnost može da bude saveznik nama lekarima”, zaključuje Vasiljević. 

Izvor: Nova.rs