Kragujevčani

Dragana pravi TAIN i čuva sećanje na srpske vojnike iz Balkanskih i Prvog svetskog rata (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
17:00 | Četvrtak, 11 11 2021

Da li ste čuli za tain? Reč je o vojničkom hlebu koji su jeli srpski vojnici iz Balkanskih i Prvog svetskog rata. Ovaj hleb mesi nekadašnja profesorka srpskog jezika i književnosti, Dragana Krbavac iz Đurisela. 

Ravnu Vojvodinu, zamenila brdovitom Šumadijom i otkrila Tain. To je deo životne priče Dragane Krbavac, koja je napustila profesorski posao, doselila se sa dvoje dece u Đuriselo i počela da mesi vojnički hleb, po tradicionalnoj recepturi. 

Jedan hleb, koji je spasao, možemo slobodno tako reći, srpsku vojsku u vreme velikih ratovao za slobodu otadžbine, ne bi smelo zaboraviti“, rekla je Dragana Krbavac.

Ne krije da joj je ovaj hleb koji je otkrila čitajući o srpskoj istoriji promenio život. Za vojnike Balkanskih i Prvog svetskog rata bio je neka vrsta amajlije, a za Draganu danas osnovni izvor prihoda.  

Nema tajne. Postojao je i ranije na internetu recept. On može da se pronađe, to je 70 odsto raž i 30 posto belo brašno. Zdrav je, vitalan, sit. Na taj način je podrška zdravlju ili onima koji žele da se hrane zdravo”, kaže Dragana Krbavac.

Dragana nastavalja svoju misiju, da širu javnost upozna sa tainom i vrati ga na srpsku trpezu. 

Kada napravite hleb i kada on zamiriše, on i evocira, budi neku nostalgiju i uvek nas podseća na nešto lepo, to je zasigurno”, zaključuje Dragana Krbavac.

Galerija slika