Kragujevčani

DUŠAN ZEKA ALEKSIĆ: Građani nemaju kome da se obrate za svoje probleme, transparentnost jedan od prioriteta

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Nedelja, 05 01 2020

Portal InfoKG objavljuje seriju razgovora sa kragujevačkim političarima u kojima su ukratko sumirali 2019. godinu i izneli očekivanja za 2020. Kako je reč o izbornoj godini, razgovarali smo tome šta je ono što njihovu opciju izdvaja od drugih, kakvu kampanju očekuju, koje su potencijalne koalicije, šta bi prvo uradili u Kragujevcu ako bi bili na vlasti, ali i šta je to u gradu danas što bi voleli da mogu da sakriju od očiju svojih prijatelja koje ugoste ovde i šta im smeta kada izađu na ulicu - Kakav grad vide, a kakav bi želeli da jeste?

Na naša pitanja danas odgovara Dušan Zeka Aleksić, predsednik UG “300 Kragujevčana”.

Kratak osvrt na 2019. godinu - Kakva je ona, po Vašem mišljenju, bila za građane Kragujevca; da li mislite da su zadovoljni i čime, odnosno nezadovoljni i zbog čega?

- Kao i uvek, ima zadovoljnih i nezadovoljnih. Gledamo u budućnost, svaka sledeća će, nadamo se, biti bolja. 

Koji su problemi u gradu sa kojima se Vi kao građanin susrećete, šta je ono što Vam smeta kada izađete na ulicu, prošetate gradom, šta ne biste voleli da vide u Vašem Kragujvcu prijatelji koje ugostite?

- Problemi sa kojima se susrećem kao običan građanin biće problemi kojima ću se baviti kao kandidat za gradonačelnika ispred udruženja “300 Kragujevčana”, a sutra kao gradonačelnik Kragujevca. Mnogo je tema, naravno, počevši od bezbednosti, slabo plaćenih radnih mesta, ruiniranih škola i obdaništa, nedostatka obdaništa u nekim delovima grada, loša putna i komunalna infrastruktura, nerazvijene prigradske i seoske sredine, promašena ulaganja, nedostatak zelenila, skrajnutost grada sa važnih saobraćajnica, loša sportska infrastruktura, nedostatak događaja u gradu, nedostatak kulturnih dešavanja, ugašeni mediji, neefikasna gradska uprava, higijena u gradu... I na sve to zatvorenost u upravljanju gradom - u prevodu “građani nemaju kome da se obrate za svoje probleme”. 

Godina 2020. je izborna godina. Svi se bavite politikom i to je zajedničko, a šta je ono što Vas izdvaja od drugih političkih konkurenata, zašto će se birači opredeliti za Vašu opciju, a ne za neku drugu?

- Izdvaja nas puno stvari: 
Nemamo gazde u Beogradu. Iako nismo jedina lokalna organizacija, jedini samostalno odlučujemo;
Jedini se bavimo isključivo lokalnim temama i poznajemo većinu potreba stanovnika jer se slobodno krećemo po mesnim zajednicama i razgovaramo sa ljudima; 
Ne dajemo lažna obećanja;
Ne vodimo visoku politiku za koju nas niko ništa i ne pita;
Ne dodvoravamo se vlasti;
Imamo život i posao mimo politike, odnosno nismo profesionalni političari;
Fnansiramo se iz svog džepa;
Unosimo pristojnost na političku scenu. Ne vređamo nikoga, ne ulazimo u uzaludne rasprave i ne dopuštamo da nas iko uvuče u blato.

Sa kime biste pravili koalicije, razgovarali, pregovarali, a sa kime izričito nikada ne biste razgovarali?

- Ni sa kim ne idemo u predizbornu koaliciju. Nastupamo kao grupa građana bez ijedne stranke na listi. Posle izbora, stranke se ništa ne pitaju, odbornici su vlasnici mandata i sigurni smo da ih je puno koji će podržati naš program i kadrovska rešenja. 

Kakvu kampanju očekujete? Kakvu predizbornu atmosferu?

- Naša kampanja će biti fer i konstruktivna, govorićemo o svom programu, predstavljaćemo svoje kandidate za odbornike, nudićemo rešenja za postojeće probleme i delićemo svoju viziju daljeg razvoja Kragujevca. Tuđe nas kampanje ne interesuju, ali očekujemo jednako korektan odnos. 

Šta biste prvo uradili kada biste došli na vlast? (Govorimo o realnim stvarima, resursima kakvima raspolaže Grad u ovom trenutku).

- Prvo bismo napravili presek stanja da vidimo kolika su stvarna dugovanja grada, a kolika realno naplativa potraživanja. Na osnovu toga bismo realno planirali dalje aktivnosti. Od operativnih poslova koje bismo odmah uradili izdvojio bih obnovu škola i obdaništa. Važna stvar koju ćemo odmah pokrenuti je potpuna transparentnost u radu lokalne vlasti što za sobom povlači i finansiranje medija. 

Ukoliko u izbornoj trci ne ostvarite rezultate kakve očekujete, kakav život Kragujevčanima predviđate u potonjem periodu?

- Nismo dovoljno prepotentni da kažemo da će život Kragujevčana biti lošiji ukoliko “300 Kragujevčana” ne upravlja gradom, ali smo sigurni da bismo, u slučaju da dobijemo priliku da vodimo grad, napravili značajne iskorake ka boljem životu u našem Kragujevcu.