Kragujevčani

Goran Nikolić najavljuje senzacionalni poduhvat - 365 MARATONA ZA 365 DANA!

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Petak, 14 10 2022

U susret Međunarodnom danu slepih i slabovidih, koji se obeležava 15.oktobra, slabovidi maratonac iz Kragujevca, Goran Nikolić, zvanično započinje promociju svog najnovijeg poduhvata – 365 maratona za 365 dana, planiranog za 2023. godinu. 

Goran je slabovida osoba koja ima samo 5 odsto vida i to na jednom oku. I pored svog hendikepa, Nikolić je aktivni sportista i humanista koji je do sada istrčao: 
- 10 maratona za 10 dana
- 55 maratona za 55 dana
- 77 maratona za 77 dana.

Goran Nikolić je rođen 1.9.1967. godine. Osnivač je Paraolimpijskog Kluba i Akademije „Junior“ i generalni sekretar organizacije od osnivanja 1998. godine. Inicijator je osnivanja i jedan od osnivača Sportskog Saveza slepih i slabovidih Srbije i Parabiciklističkog Saveza Srbije u kojima je po 5 godina obavljao poslove generalnog sekretara. Organizator je i učesnik brojnih pohoda i poduhvata kroz koje je transparentno promovisan sportski potencijal slepih i slabovidih. Bio je reprezentativac Srbije na dva svetska prvenstva u parabiciklizmu. Dobitnik je brojnih društvenih i drugih priznanja za sportska postignuća i doprinos afirmaciji paraolimpijskog sporta u Srbiji.

Pomenute maratone je istrčao najpre kako bi podigao svest javnosti o položaju osoba sa invaliditetom, ali i kako bi prikupio sredstva – prvo za opremanje sportskog centra „Iskra“ specijalnom opremom i rekvizitima za sportove paraolimpijskog programa, a kasnije i za dovršavanje sportske hale Bogoslovije u Kragujevcu.

Na senzacionalni poduhvat 365 maratona, 365 dana – čitavu godinu trčanja – Goran se opredelio inspirisan činjenicom da je sve veći broj mladih ljudi u zemlji i svetu u zoni invaliditeta zbog posledica socijalnih bolesti i ratnih sukoba.

Namera mu je da u prvoj fazi poduhvata osnuje info centar sa ciljem emitovanja programa motivacionih i edukativnih sadržaja namenjenih osobama sa urođenim i stečenim invaliditetom kojih je sve više.

U drugoj fazi poduhvata 365/365, namera je izgradnja rehabilitaciono-motivacionog centra sa smeštajnim kapacitetima.

Očekuje da će kompanije, finansijske institucije, fondacije i drugi privredni subjekti njegov jedinstveni ekstremni poduhvat prepoznati kao poziv da svoju društvenu odgovornost ispolje kroz pokretnu reklamu ili u vidu donacija.

Više informacija o najnovijem projektu Gorana Nikolića možete naći na njegovom sajtu – goran-nikolic.com – a na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 15. oktobra, Goran započinje i promociju preko društvenih mreža.