Kragujevčani

Ivan Vulović: Šaljivdžija koji ne može bez adrenalina

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Nedelja, 29 05 2016

Završio je ekonomiju, bio je privatnik, spasilac, menadžer, ali ga svi u gradu ipak znaju zbog sporta. Ivan Vulović je operativni trener plivanja i adrenalinski zavisnik koga ne drži mesto, pa najbolje odmara družeći se sa prirodom, uglavnom na malo ekstremnije načine.

Priča o danima ranog detinjstva kada je, kao i svi dečaci u to vreme, sa drugovima iz kraja po ceo dan bio napolju i menjalo se mnogo sportova aktuelnih u nekom trenutku. Svi su uvek nešto trnirali, ali je ekipa iz kraja najponosnija bila na treninge plivanja koje su pohađali tokom leta na bazenima. Tako se rodila prva ljubav prema ovom sportu koja nije nestala ni do danas. S obzirom na to da mu se otac profesionalno bavio fudbalom, prirodno je bilo da je sport deo njegovog odrastanja, mada ga niko nije usmeravao na neki određeni i forsirao da se time bavi. Jedino što se "moralo" bilo je igranje folklora u osnovnoj školi, na nagovor majke koja je igrala godinama i kroz folklor nastupala čak i na filmu.

index.jpg6Plivanje, uz atletiku, smatra jednim od najlepših sportova i 14 godina je radio kao operativni trener ovog sporta.  Mnogo mališana je baš pod njegovim nadzorom naučilo da pliva, a radio je u "Delfinu", "Piratu", "Radničkom". Bio je i spaslac 8 godina. Ljubitelji američkog fudbala znaju da će ga na utakmicama sigurno sresti u publici, a nekad, kada je ovaj sport u Kragujevcu, i Srbiji uopšte, bio još u povoju i igralo se čak i bez opreme, Ivan je bio i deo "Divljih veprova", na mestu defanzivnog beka. Prati i većinu drugih lokalnih klubova i smatra je je Kragujevac, uz to što je fakultetski grad, prepoznatljiv upravo i kao grad sporta. To privlači ljude sa strane, dobar je način da popularizuje Kragujevac, ali, nažalost, nema novca. Ivan smatra da za to nije kriva samo lokalna samouprava, jer ona samostalno ne može da finansira sport u dovoljnoj meri bez prave pomoći iz državne kase.

ivan planinaNi slobodno vreme ne troši statično već opet kroz aktivnosti, a od nekih bi se većini zavrtelo u glavi. Važno mu je da je u prirodi sa odabranim društvom, a kao ovisnik o adrenalinu, baterije puni letnjim alpinizmom, skijanjem, raftingom, svojevremeno i ronjenjem koje mu je sada zbog povrede nažalost zabranjeno. Kaže da jednom kad probaš nešto od ovoga, to je to, "kupljen" si i samo možeš da pomeraš granice dalje i više. Uz ovakva interesovanja neizostavno idu i putovanja, a kao top destinaciju izdvaja Egipat, bilo da je reč o plažama Hurgade ili obilasku Doline kraljeva, hrama Hatšepsut o kojima priča sa oduševljenjem. Uz nezaboravnu Saharu dopale su mu se i bele stene i termalni izvori turske "pamučne palate" Pamukkale, mnoga mesta u Grčkoj koju je skoro celu obišao. Svaki dinar i trenutak slobodnog vremena bi, kaže, potrošio baš na putovanja. Ne miruje ni u Kragujevcu, a omiljena zabava je kada biciklom obilazi okolinu, periferiju koju smatra zaista prelepom, uživa u prirodi, šetnjama. Voli Šumarice, jezero gde može da popije piće u lepom okruženju, a misli i da bi nam dobro došao neki splav.

Svojevremeno je bio i privatnik, "držao" je internet kafe i PS igraonicu, a oprobao se i u menadžerskim vodama radeći u Cineplexx-u.

index.jpg22Među prijateljima važi za luckastog šaljivdžiju, svestran je, iskren, ali priznaje da ponekad zna da bude i naporan. Nekad je umeo da se menja zbog osoba koje su mu važne, ali kaže da više to ne radi, jer kako god okreneš, nađe se neko kome ne odgovaraš. Povremeno pročita neku knjigu, mada priznaje da bi mogao i češće da praktikuje ta "druženja". Uživa u naučnoj fantastici i akcijama, a nikad mu ne dosadi epska fantastika "Gospodar prstenova". Od muzike bira Adel i Dženifer Hadson, a od domaćih zvezda veran je sugrađankama Jeleni Tomašević i Mariji Šerifović.

Svoj grad voli jer već pet generacija unazad njegova porodica živi u Kragujevcu, tu su mu i svi prijatelji sa kojima je odrastao, posao, pa samim tim i oseća povezanost sa ovim mestom. Smatra da bi bio bolji kad bi se, između ostalog, više podrške dalo sportu, da ljudi koji se njime profesionalno bave mogu i da žive pristojno od svog rada i da bi se sport generalno podigao na viši nivo i postao cenjeniji. Sugrađanima bi poželeo da više pažnje posvećuju tradiciji jer sve "stare stvari" definitivno postaju zanemarene. Smatra ih gostoprimljivim ljudima otvorena srca. U gradu bira mesta  gde izlaze lepe žene, gde se pije dobra kafa i gde je kvalitetna kuhinja. Nije baš ljubitelj klupskog provoda, pre je za varijante u kojima može da se jede, razgovara i igra u opuštenoj atmosferi bez preterane gužve.

Galerija slika