Kragujevčani

IVICA MOMČILOVIĆ: SPS garantuje političku sigurnost, Kragujevčani uvek moraju da budu na dobitku

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Četvrtak, 09 01 2020

Portal InfoKG objavljuje seriju razgovora sa kragujevačkim političarima u kojima su ukratko sumirali 2019. godinu i izneli očekivanja za 2020. Kako je reč o izbornoj godini, razgovarali smo tome šta je ono što njihovu opciju izdvaja od drugih, kakvu kampanju očekuju, koje su potencijalne koalicije, šta bi prvo uradili u Kragujevcu ako bi bili na vlasti, ali i šta je to u gradu danas što bi voleli da mogu da sakriju od očiju svojih prijatelja koje ugoste ovde i šta im smeta kada izađu na ulicu - Kakav grad vide, a kakav bi želeli da jeste?

Na naša pitanja danas odgovara Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika Kragujevca i predsednik Gradskog odbora SPS-a.

Kratak osvrt na 2019. godinu - Kakva je ona, po Vašem mišljenju, bila za građane Kragujevca, da li mislite da su zadovoljni i čime, odnosno nezadovoljni i zbog čega?

- Za građane Kragujevca 2019. godina bila je godina u kojoj su mogli da svedoče dinamiku ulaganja gradskih vlasti, združenu sa državom, u važne projekte od interesa za našu lokalnu zajednicu. Kao najznačajnije izdvojio bih završetak radne zone MIND PARK, kao jasan pokazatelj kako udruženi sa privatnim kapitalom uz zajednička ulaganja država i grad mogu pomoći otvaranje novih radnih mesta i poboljšanje privrednog kapaciteta Kragujevca, uz početak procesa zapošljavanja više hiljada ljudi;  Početak rada kompanije Yanfeng koja će u narednom periodu zaposliti oko 800 ljudi. Na proleće bice završena i nova proizvodna hala kompanije Teknia, koja će svoje kapacitete proširiti i na taj način otvoriri vrata novim radnicima kojih bi u punom kapacitetu trebalo da bude oko par stotina. Kompanija Wacker Neuson, koja već dugi niz godina posluje u Kragujevcu, kupila je 10 hektara gradskog građevinskog zemljišta i planira proširenje svojih proizvodnih kapaciteta i nova zapošljavanja takođe. Započela je izgradnja Palate pravde u Kragujevcu, državnog Data centra, stanova za zaposlene kragujevčane u bezbedonosnim službama na Deninom Brdu. Ovaj projekat je omogućio ulaganje od 550 000 000 dinara u komunalnu infrastrukturu tog dela grada, pa će tako u vodovodnu i kanalizacionu mrežu biti uloženo 250 000 000, a u putnu infrastrukturu oko 300 000 000 dinara, što će u potpunosti izmeniti sliku tog dela grada. U 2019. godini smo započeli proces asfaltiranja seoskih puteva i gradskih ulica. Građani su svedoci da je 20 kilometara seoskih puteva obnovljeno novim asfaltom, asfaltirano je više od 15 kilometara gradskih ulica u svim delovima grada. Taj posao nastavljamo i u 2020. asfaltiranjem više od 100 gradskih ulica. Krenulo se sa izgradnjom prve javne garaže u Kragujevcu. Sve u svemu, kada podvučemo crtu, možemo da odahnemo i zadovoljno proslavimo praznike, a odmah nakon njih zasučemo rukave za dalja pregnuća.

Koji su problemi u gradu sa kojima se Vi kao građanin susrećete, na šta biste se Vi požalili kao "običan" građanin, šta je ono što Vam smeta kada izađete na ulicu, prošetate gradom, šta ne biste voleli da vide u Vašem Kragujevcu prijatelji koje ugostite?

- Često, monogobrojni radovi, investicije koje se realizuju u gradu proizvode smetnje u funkcionisanju, tako da dolazi do usporavanja, preusmeravanja saobraćaja ili na drugi način remećenja ritma svakodnevnog života u gradu, tako da građani prirodno na to reaguju. Nekada, iako u Kragujevcu postoje uspostavljeni evropski standardi u delu intervencija na raaznim komunalnim sistemima u brzini reagovanja službi i otklanjanja kvarova, reaguje se sa nestrpljanjem, što je i dobro i govori da su građani naviknuti na dobro funkcionisanje ovog sektora. Naravno, i ovde ima dosta još da se radi i unapređuje sistem usluga. Ono što građani treba da znaju jeste da lokalna samouprava pitanja komunalnog sektora ne ispušta iz fokusa i da čini napore da ga održava u funkcionalnom stanju i još da promišlja izmene za one delove koji su sporni sa aspekta održivosti i isplativosti. Ovde prvenstveno mislim na veliki problem energetskog upravljanja u gradu kojim se intezivno bavimo.


Godina 2020. je izborna godina. Svi se bavite politikom i to je zajedničko, a šta je ono što Vas izdvaja od drugih političkih konkurenata, zašto će se birači opredeliti za Vašu opciju, a ne za neku drugu? (Govorimo samo na lokalnom nivu).

- Građani koji ozbiljno politički promišljaju glasaju za nas. Razlog tome jeste što su socijalisti, odnosno, SPS prepoznatljiva opcija koja garantuje političku stabilnost, ima jasne stavove i poruke za javnost, ima ljude koji mogu da realizuju politiku i pouzdan su partner u svakoj koaliciji ili dogovoru koju za osnovu imaju potrebe građana. Ovo je opšta odlika SPS-a i na lokalnom i na nacionalnom nivou. Mnoge aktivnosti, iako su usmerene na lokalni nivo, nemoguće je ili teško izvodljivo da budu realizovane bez podrške sa drugih nivoa vlasti. Socijalistička partija Srbije ima tu povezanost, tako da je to partija koja funkcioniše i horizontalno i vertikalno. Jednostavno rečeno, glasajući za SPS, građani mogu da računaju na jedan celovit i kompletan politički paket, iskazan u našem program sa fokusom usmerenim isključivo na interes pojedinca, čoveka, kao građanina, koji treba da živi u funkcionalnoj zajednici sa ostalima u jednoj lokalnoj sredini kao delu nacionalnog projekta. Garant svega toga jeste država Srbija i zato SPS vodi politiku u kojoj nacionalni nivo treba da odražava snagu i stabilnost društva.

Sa kime biste pravili koalicije, razgovarali, pregovarali, a sa kime izričito nikada ne biste razgovarali?

- Socijalistička partija Srbije jeste u koalicionim odnosima, sada već dugogodišnjim, sa svojim partnerima iz Srpske napredne stranke. Ta sprega daje rezultate za građane Kragujevca, a rezultati ne izostaju i na nacionalnom nivou, tako da ne vidimo zašto bismo nešto što daje rezultate menjali. Promene mogu da dođu samo u smislu unapređivanja te saradnje. Inače, svako ko može svoj program da udruži sa programom SPS-a i našim koalicionim partnerom, posebno kada je u pitanju realizacija programskih određenja, dobrodošao je. Socijalisti su pokazali da sa svima mogu da razgovaraju i u tome je naš značajan koalicioni potencijal. Sa druge strane, pokazali smo da taj veliki koalicioni potencijal vrlo racionalno usmeravamo i njegovo ostvarivanje je usko povezano sa interesima čoveka, građanina i države Srbije. To je uslov bez kojeg se ne može. To rezultuje time da nikoga ne isključujemo iz moguće političke saradnje, već se subjekti sami isključuju tako što shvataju da ne mogu da ispune određene uslove bez kojih ne bismo bili prepoznatljivi ni mi, a ni oni.

Kakvu kampanju očekujete? Kakvu predizbornu atmosferu?

- Očekujemo kampanju koja će biti svakako žestoka, sudeći po sadašnjim okolnostima u javnom prostoru. Ako je sada ovako, kada je datum izbora još uvek neodređen, a ni sami izbori nisu raspisani, kako će tek biti tokom kampanje? Socijalistička partija Srbije nema problema sa izborima i uvek je spremna. O tome svedoči vreme koje je za nama.

Šta biste prvo uradili kada biste bili na vlasti i nakon izbora? (govorimo o realnim stvarima i resursima kakvima raspolaže Grad u ovom trenutku)

- Mi smo već u vlasti i ono što smo do sada radili, vidljivo je kroz rad naših ljudi koji su na konkretnim pozicijama u javnim preduzećima, u gradskoj vlasti i koji marljivo doprinose na svojim izvršilačkim radnim mestima, da naš grad i naša Srbija budu lepo i poželjno mesto za život. Ovo je težak i ostvariv cilj i potrebno je da svi ka tome težimo. Zato građani treba da prepoznaju SPS i daju prednost našim kandidatima na svim nivoima vlasti. Procenat koji ostvarimo na izborima, omogućiće nam meru realizacije našeg celovitog programa.

Ukoliko u izbornoj trci ne ostvarite rezultate kakve očekujete, kakav život Kragujevčanima predviđate u potonjem periodu?

- Kragujevčani moraju uvek da budu na dobitku. Što se tiče SPS-a, naša politika nas usmerava ka kvalitetu. Taj kvalitet ispoljavamo i kada smo u vlasti i kada smo u opoziciji, tako da građani mogu da budu spokojni. Ali, baš zbog tih građana, bolje nas je videti u vlasti. Mislim da će tako i ostati. Svako ko radi sa dobrom namerom i sa dobrim rezultatima, nema razloga za bojazan – zato i mi jasno vidimo svoju buduću političku ulogu koja je prvenstveno politika doprinosa zajednici, bilo lokalnoj, bilo nacionalnoj.