Kragujevčani

Janko Đurić: Kao čovek šaljivdžija i pozitivac, kao lekar zbog toga omiljen u porodilištu

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Nedelja, 01 01 2017

Prof. dr Janko Đurić omiljeni je ginekolog-akušer koji mamama u kragujevačkom porodilištu već 28 godina pomaže da svoje bebe donesu na svet. Između ostalog, profesor je Medicinskog fakulteta; nekada uspešan u sportu, a danas zaljubljenik u pecanje; veliki šaljivdžija i "polušašavi" pozitivac sa kojim vam nikada ne može biti dosadno; ponekad je i prava zvezda šetališta gde se upoznaje sa svojim malim imenjacima kojima je, i ne znajući, kumovao.

janko đurić 1Ponosi se što je među onim Kragujevčanima koji su to "sa obe strane", i to već dva veka, a najdalji su u krugu od samo petnaestak kilometara, selu Brnjica. Čuvena je i poštovana uvek bila porodica Anđić sa majčine strane, priča Janko. Odrastao je u centru grada, ulici Vojvode Mišića, u idiličnom okruženju, sa babom, dedom, sestrom Zorivom koja je profesor istorije umetnosti u Prvoj gimnaziji, majkom Sibinkom, profesorkom engleskog jezika i ocem Milijom, koji je bio ginekolog i član Srpske akademije nauka, neko ko je dao veliki doprinos razvoju ginekološke hirurgije u Srbiji. Upravo gledajući njega sa divljenjem, Janko je odlučio da krene očevim stopama, mada, naglašava, nikad neće dotaći njegova postignuća. Osećanja su mu tada ipak bila pomešana, istovremeno dok je gledao oca kako uživa u tome što posvećeno radi, video je i kako se umoran i iscrpljen vraća kući i da mu, uprkos svoj ljubavi prema poslu, nije uvek bilo lako. Kada je upisao medicinu, nije imao nikakvih nedoumica, znao je da želi baš to - da pomaže u rađanju novih života i bude neko ko će se pobrinuti da ti magični trenuci mamama i bebama budu što bezbrižniji.

Posle par meseci rada u ambulanti u Stragarima i četiri godine provedene u Hitnoj pomoći, Janko je ušao u porodilište i tu je već 28 godina. Takav staž retko koji ginekolog-akušer ima, a u Kragujevcu je izvesno rekorder. Kaže da je upravo porodilište mesto gde se najprijatnije oseća. Pobornik ideje da je prirodni porođaj najbolji i da se u ono što je priroda uredila ne treba previše mešati, Janko objašnjava da je dobar akušer onaj koji je tu samo onoliko koliko je neophodno da savršenstvo, koje je priroda stvarala milionima godina unazad, sprovede u trenutak koji odgovara bebi i mami. Nedavno je dobio i titulu "lekara koga preporučuju mame", a priznanje je stiglo nakon ankete portala "Bebac" pod nazivom "Kakva su nam porodilišta", u kojoj je učestvovalo 10.000 žena iz cele Srbije. Naročito mu laska jer je došlo baš iz neposrednog iskustva, od žena koje su uz njega prošle porođaj.

janko đurić 2Omiljen svakako ne bi bio da žene nisu osetile posebnu povezanost sa njim u trenucima dok rađaju novi život. Prepoznaju pozitivnu energiju u njemu, veliko razumevanje koje ima, jer je i psiholog koji zna da oceni kako da svakoj ženi individualno olakša porođaj i shvata njihov bol i strah. Uz neupitnu stručnost, tu je da sa njima tokom porođaja priča koliko god treba, našali se, napravi štos ako to prilika dozvoljava i tako ih opusti i "kupi" za ceo život. Janko smatra da se ono kakav si čovek preslikava i na to kakav si lekar, pa, kako ne krije da bi ga mnogi opisali kao "polušašavog" pozitivca, takva atmosfera vlada i u porođajnoj sali kad god se za to ukaže zgodan trenutak. Teme kroz koje se skreću misli sa porođajnih muka su raznorazne, može da se priča čak i o bivim ljubavima, a umeo je naš sagovornik da dobije lekciju zašto svojevremeno nije bio dobar momak. Zbog svega ovoga upravo je doktor Janko "krivac" za popularizaciju tog imena u Kragujevcu. Tokom leta, on je zvezda grada, jer kada šeta ne može a da ne zastane na svakih par metara, jer ga mame zaustavljaju da ga pozdrave, pokažu bebe i objasne da su mu na neki način izrazile zahvalnost time što su decu nazvale po njemu.

Uz to, ugled ima i na Medicinskom fakultetu gde radi već 20 godina, sada u statusu redovnog profesora. Studenti su ga šest puta do sada proglašavali najboljim profesorom na kliničkim predmetima, što je, poput titule koju su mu nadenule porodilje, za njega dragocenije nego neka zvaničnija priznanja. Predsednik je Saveta Medicinskog fakulteta, član Republičke stručne komisije za ginekologiju i akušerstvo, godinama je bio načelnik Porodilišta i direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo.

Svoju decu nije nikad usmeravao ka tome da bi trebalo da krenu njegovim stopama i uzmu učešće u građenju porodične tradicije u tom smislu. Sin Velimir se opredelio za studije veterine, ćerka Nevena je na FON-u, a supruga Ljiljana, sa kojom je zajedno 34 godine, je takođe lekar. Janko je opisuje najlepšim rečima, kaže da je divna i prelepa i ne propušta priliku da naglasi da bez podrške porodice nikad ne bi bio to što jeste, a bez razumevanja supruge ne bi mogao da bude ni uspešan lekar.

janko đurić 4Kao dete Janko je pričao da će biti arheolog, a i nakon uobičajeno nestalnih dečjih želja, zauvek je ostala ljubav prema legendama, Zlatnom runu, Troji... Voli da se priseti vremena kada je grad bio deset puta manji nego sada, svi su se znali i družili se na Korzu, između Zlatne ruže i hotela Kragujevac, gde su Janko i Ljiljana, koji su živeli dve kuće jedno od drugog, razmenjivali simpatije. Bavio se sportom, igrao košarku za Radnički, a u atletici, skoku u vis, nosio je titulu vucešampiona Srbije. Sada se rekreira šetnjom, a ponekad diže tegove. Kaže da je sport nekada bio način da se odvojiš od ulice i poroka koji su tada počeli da se pojavljuju, a i put do srca devojaka lakši je bio ako si faca u nekom sportu. Svi su se delili u dva tabora - na one koji se sportom bave i one koji ga prate kao publika. U šali napominje šta je u to vreme bilo "ne daj bože" - da se oda porocima, kockanju i da se završi u ženinoj kući.

Danas se sa prijateljima i kumovima okuplja na bilijaru, koji se najslađe igra protiv druga Cufle. Mile, Cvika, Ganga, kum Raša i još jedan Raša, kum Paja, Baja, Vlada, Arsa, Brzi, Jankova su ekipa za omiljeni hobi - pecanje, koje mu dođe kao beg od svakodnevnice. Idu na Dunav i Srebrno jezero, a oaza mira je i kuća na Moravi. Sve zajedno sigurno ćete ih pronaći u omiljenom kafiću "Odisej". Na seoskom imanju peče se rakija, a naš sagovornik kaže da je sa 700 litara ove godine pobedio pola sela. Šale voli da zbija kad god se za to ukaže prilika, a posebno mu se oslade one na pijaci sa svojim omiljenim prodavcima, gde kupovina ne može da prođe bez cenkanja iz čistog zadovoljstva.