Kragujevčani

Kragujevčanin Dragoslav Jeremić krpljenjem OBUĆE i LOPTI othranio 11 DECE (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
13:00 | Četvrtak, 16 09 2021

Iako stari zanati izumiru, ipak, u Srbiji još uvek ima njihovih čuvara. Jedan od njih je i Kragujevčanin Dragoslav Jeremić, čuvar obućarskog zanata. On gotovo šest decenija krpi obuću, ali i fudbalske lopte. Na taj način je othranio 11 dece. 

Svakoga jutra sedamdesettrogodišnjeg Kragujevčanina Dragoslav Jeremića otvara svoju malu obućarsku radnju i zlatnim rukama čuva od zaborava ovaj zanat. 

Može da se živi od ovog zanata, ali prosečno i da se ima za ono osnovno što treba čoveku za život“, kaže obućar Dragoslav Jeremić. 

Međutim, ovaj Kragujevčanin se ne žali. Zanimljivo je da on pored obuće, krpi i fudbalske lopte. 

Lopte krpim četiri do pet nedeljno u proseku, a verovatno sam preko 200.000 lopti okrpio od 1967. do danas”, rekao je Dragoslav. 

Dragoslav je bogat čovek, jer baveći se obućarskim zanatom blizu šest decenija, uspeo je da othrani jedanaestoro dece. Ima šest ćerki i petoro sinova, koji su ga usrećili sa 12 unučadi. 

Unučići nisu još počeli da uče zanat, nisu sa mnom. Kako se ko ženio i udavao, imaju svoje kuće. Tu je deka da zakrpi loptu kad treba, a tu su i ujaci i braća. Ima starijih i mlađih”, priča Jeremić. 

Dok krpi obuću i fudbalske lopte, Dragoslavu društvo pravi ptičica Baster, jer ne voli da radi u tiši. Neretko mu pomoge i neko od dece, na koju je preneo svoje znanje, da im se nađe, kada odu u penziju.

Galerija slika