Kragujevčani

Kragujevčanin Dušan Tašović pravi velike i male “probleme” od kojih živi (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
14:08 | Ponedeljak, 23 08 2021

Kragujevčanin Dušan Tašović ljubav prema ljutom pretvorio je u biznis i već osam godina pravi velike i male probleme, od kojih živi. Nije reč o pravim problemima, već o ljutim papričicama, koje Dušan uzgaja i pakuje po ljutini, pa im i takve nazive daje .  

Dušana Tašovića se iz grada vratio u selo Rašković, nadomak Kragujevca, zbog ljutih papričica. Glavni krivac za to je njegova baka Mira, po čijoj recepturi uzgaja i pakuje ljute papričice. U pet plastenika u porodičnom domaćinstvu, uzgaja 15 vrsti ljutih papričica.

Najviše imamo, malih papričica, koje se zovu meksički kolibri čili. One su u dva plastenika. Imamo i malo ljuću od njih, to je tajlandski čili, one su srednje ljutine. U jednom plasteniku imamo desetak vrsta papričica”, rekao je uzgajivač ljutih papričica, Dušan Tašović. 

U Dušanovim plastenicima uzgaja se i Karolina riper, najljuća paprika na svetu, a od nedavno Aji čarapita, koja je najskuplja. Prema njegovim rečima, kilogram ove sušene paričice, koja potiče iz Perua, košta 25.000 dolara. Međutim, ona je teška za uzgajanje, a i zasadio je tek nekoliko stabljiki. Dušan kaže da od ovog posla može da se živi.  

U početku bili smo na par većih manifestacija, sajmova, gde se pokazalo da ljudi hoće to da kupe, da im se sviđa, tako da može da se živi od ovoga. Međutim, krenula je ova situacija sa Koronom i onda smo morali da se okrenemo drugim nekim vidovima prodaje, kao što sun eke manje trgovine”, kaže Dušan Tašović. 

Ovaj Kragujevčanin planira da proizvode plasira i na inostrano tržište, a trenutno je u pregovorima sa Rusijom. Dok do toga ne dođe, nastavlja da pravi velike, male, ali i miks problema, odnosno ljutih papričica, a za to, kako kaže, ima veliku podršku porodice.

Galerija slika