KragujevčaniFoto: Printscreen - TV Prva

Kragujevčanin Željko Gudžulić napustio siguran posao i gaji koze: “Lepo se živi od ovoga”

Autor: Branko Vukašinović
13:00 | Subota, 04 09 2021

Retkost je čuti da neko napusti siguran posao i počne da se bavi stočarstvom, tačnije da uzgaja koze. Na taj korak se odlučio Željko Gudžulić iz Kragujevca, koji godinama živi od ovog posla. 

Željko Gudžulić je pre sedam godina napustio očevu firmu i u selu Trmbas na porodičnom imanju uzgaja 35 koza. Svaki dan mu započinje, ali se i završava, sa ovim životinjama. 

Može da se živi od ovog posla, ukoliko se radi ozbiljno. Ako se posveti kao i svakom drugom poslu, može da se živi, da bude rezultata, da se živi lepo i pristojno”; rekao je Gudžulić. 

On svakog jutra muze koze i kaže da mu ne pada teško. 

Nekada se muzlo ručno, a danas je mnogo lakše jer se sve to završi sa muzilicom. Oko tri litra mleka u proseku daje jedna koza, a u ovom periodu manje oko 2 litra, jer se spremaju za parenje, za novi ciklus i laktaciju”, kaže Željko. 

Tvrdi da je kozje mleko mnogo bolje od kravljeg.

Postoji mnogo razloga za to, jedan od njih je da se kravlje mleko vari dva - dva i po sata, a kozje samo pola sata. Uz to je prepuno bakra, kalcijuma, kalijuma…”, objašnjava Željko.  

Jedina mana ovog posla je što vremena za godišnji odmor nema, jer sam brine o kozama, a nada se da će uspeti sledeće godine da se organizuje i ipak ode na letovanje.