Kragujevčani

Kragujevčanka Vesna Maksimović oslikava svilu i nema čuveni problem šta će da obuče (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
14:00 | Ponedeljak, 08 11 2021

Kragujevčanka Vesna Maksimović ima neobičan hobi, zapravo ona oslikava svilene ešarpe, tunike, abažure… Svojih ruku delo predstaviće i javnosti na izložbi koju će organizovati 1. decembra u Malom likovnom salonu Narodnog muzeja u Kragujevcu.

Spletom različitih okolnosti Vesna Maksimović je prvi put u dodir sa svilom došla 2014. u kragujevačkom Centru za samostalni život osoba sa invaliditetom. Rešila je da je oslikava. Pusti mašti na volju i bojama na prirodnoj bazi šara svilu. 

Jednostavno kada dođete u kontakt sa sirovom svilom ona vas negde odvede, nema tu nekog plana. Slikajući razne motive, onako iz hobija, počela sam da uočavam slike u slikama i to me je navelo da promišljam o tome i počnem da radim slike”, rekla je Vesna Maksimović.

Ova Kragujevčanka pored slikanja na svilenom platnu, oslikava svilene abažure, ešarpe, tunike… Zbog toga nema problem, kao većina žena, šta će da obuče, jer sama sebi to i oslika. 

Nekako dođemo do toga da i to što nosimo je ono što je u glavi, što je u nama, tako da ja radium na tome. Biram ono što ja želim da budem, a ne ono što ljudi očekuju od mene”, kaže Vesna Maksimović

Svojih ruku delo prvi put je predstavila javnosti pre dve godine. Vesnina nova unikatna umetnička dela zainteresovani će moći da pogledaju od 1. decembra u Malom likovnom salonu Narodnog muzeja u Kragujevcu. Izložbu organizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i grada Kragujevca.

Galerija slika