KragujevčaniFoto: Printscreen - Nova S

Mladi Kragujevčanin pravi elektro mopede: Prelazi 100 km za samo 5 dinara (FOTO)

Autor: InfoKG
12:00 | Ponedeljak, 19 09 2022

Vladan Ristić iz Kragujevca ima 23 godine i bavi se pravljenjem električnih mopeda, piše Nova.rs. Mladi Kragujevčanin je počeo da se bavi pravljenjem električnih mopeda pre čak 8 godina. Danas iza sebe ima niz projekata, svaki novi bolji od prethodnog. 

Prva verzija koja je bila funkcionalna i nastala je 2017. Mnogo je bila zanimljiva priča, jer sami pogon je bio na zadnjim točkovima. Dakle, prenos je bio sa druge strane lančanika. Mana je bila zato što je imao jednu brzinu. Imao je pedale, mogao sam da pedaliram, al je imao samo jednu brzinu, tako da sam bio ograničen sa tom jednom brzinom, ali opet radio je i bio je funkcionalan“, kaže za jutarnjeg programa "Probudi se" na Televiziji Nova S Vladan Ristić. 

Počeo je s prepravkama bicikala na elektropogon, da bi sada predstavio projekat „Predator VR2“ kog je pravio od nule. Reč je o mopedu koji je ručno izrađen, a prethodilo mu je čak 10 prototipova. 

Da bi se napravilo nešto poput ovoga nije potreban profi alat, potrebno je nešto najosnovnije, tipa brusilica, aparat za zavarivanje, par stega dodatni neki alati“, kaže ovaj mladi Kragujevčanin. 

Naoružan prethodnim iskustvom, nakon dva i po meseca, ovaj elegantan električniči moped ugledao je svetlost dana. NJegova potro[nja je neverovatno yanemarljiva. Za svega par dinara prelazi na desetine kilometara. 

Električni motor koji sam ja napravio dosta je lagan. Ima nekih 63 kilograma. Tako da autonomija od 100 kilometara, cena bi bila 3 do 5 dinara, što je iskreno zanemarljiva cena. Nema uspona uz koji ne može da izađe. Testirao sam ga po svakojakom terenu, vozio sam tipa off road i stazu i po asflatu i raznorazne staze“, rekao je Ristić. 

Za vitkim predatorm svi se okreću, kaže Vladan Ristić. Električne mopede za sada izrađuje isključivo za svoju dušu. 

Izvor: Nova.rs

Galerija slika