KragujevčaniFoto: RTV - Ana Rebić

Naučnik iz Šumadije tvrdi da može da reši pitanje energetike na svetskom nivou

Autor: InfoKG
11:00 | Ponedeljak, 19 09 2022

Budućnost razvoja novih tehnologija nalazi se u korišćenju sunčeve energije, piše RTV. Za profesora Vladana Petrovića koji živi i radi u selu Badnjevac kod Kragujevca, problemi energetike mogu da se reše korišćenjem sistema za akumuliranje sunčeve energije iz kojeg dalje može da se proizvodi i struja i grejanje, a sama tehnologija bila bi i jeftinija u odnosu na postojeće.

Još 2011. godine profesor Vladan Petrović je u svom rodnom selu Badnjevac kod Kragujevca napravio postrojenje koje putem ogledala od aluminijuma, prateći kretanje Sunca, upija solarnu energiju koncentrišući je u apsorber koja odlazi direktno u akumulator koji je izoliran bazaltnim kamenom, te se na taj način dobija energija koja može da se drži nekoliko meseci.

"Mi danas jedini u svetu možemo da akumuliramo 550 kilovat časova po kubnom metru na hiljadu stepeni i mi tu energiju možemo da držimo na primer šest meseci, sa dva posto gubitka. Nemci imaju želju da mi Evropsku Uniju praktično celu sa ovim sistemom grejemo. Moja je potencijalna želja da nastane sto firmi u Srbiji koje će da ovladaju ovom tehnologijom, ja bi ih obučio bez ikakve nadoknade i tako bi nastalo oko stotinak inženjerskih firmi. Srbija mora to da iskoristi i da postane poznata na svetskom tržištu sa jednom tehnologijom koja rešava energetiku", kaže za RTV Petrović.

Profesor Vladan Petrović za svojih osamdeset godina zvanično je objavio 55 naučnih radova i prijavio 38 patenata. Solarna energija predstavlja za njega budućnost novih tehnologija a sam sistem koji je osmislio koštao bi jeftinije od postojećih.

"Možete na 1.000 stepeni da ugrejete i onda se to dimenzioniše fino da možete kuću da grejete. Ako grejete dve i po hiljade sati, od novembra, od oktobra meseca do aprila iduće godine to je 2 .000-2.500 sati, vi tačno imate za grejanje kuće i to može masovno da se uradi, ne samo u Srbiji već i u celom svetu. Bilo bi dobro da sama tehnologija potekne iz Srbije", smatra Petrović.

Poznat u svetskim naučnim krugovima, Vladan Petrović je 8. jula u Portugalu na predlog fondacije Mirpuri, dobio najvišu nagradu za naučni doprinos u 2022. godini.

"I onda sam imao i tu čast da potpišemo i prvi ugovor za izradu prvog pilotskog postrojenja iz solarne energije, da pokažemo kako može da se dobije električna energija 365 dana puta 24 sata iz solarne energije", objašnjava Petrović.

Naučnik iz Šumadije osmislio je jednu tehnologiju koja može da reši na svetskom nivou pitanje energetike. Patriota po prirodi Vladan se nada da će pored svetskog interesovanja zanimanje za njegov revolucionarni izum imati i država Srbija kojoj bi rado ostavio svoje znanje i izume.

Izvor: RTV