KragujevčaniFoto: kragujevac.rs

Ponos grada: Dr Valentina Opančina predstavljala Kragujevac na Evropskom kongresu radiologa

Autor: InfoKG
11:00 | Sreda, 24 03 2021

Doktorka, naučnica i asistetntkinja Fakulteta medicinskih nauka kragujevačkog Univerziteta Valentina Opančina i ove godine je predstavljala Kragujevac na Evropskom kongresu radiologa u Beču. Zahvaljujući tome ona je dobila tromesečnu stipendiju Evropskog udruženja radiologa koja će je odvesti u Milano. 

Kragujevac je prošle godine prvi put u istoriji Evropskog kongresa radiologa imao svog predstavnika. Reč je o doktorki, naučnici i asistetntkinji Fakulteta medicinskih nauka kragujevačkog Univerziteta Valentini Opančina. Ona je i ove godine učestvovala na kongresu u Beču i predstavila je svoja dva rada, jedan je iz doktorske disertacije koju će braniti za devet dana, a drugi, imajući u vidu da je i apsolvent na Pravnom fakultetu, povezao je medicinu i pravo. 

Zahvaljući učešću na Evropskom kongresu radiologa dr Opančina je dobila tromesečnu stipendiju Ervopskog udruženja radiologa koja će je odvesti u Milano, ali je ostvarila i kontakte sa velikim brojem naučnika iz inostranstva.

Srećna sam što sam imala prilike da učim od eminentnih profesora sa našeg fakulteta, a zahvaljući tome što sam postala asistenat danas imam priliku i da radim sa njima. Uz podršku fakulteta radimo i veliki broj naučno istraživačkih projekata. Iz radilogije sa prof. Vojinovićem i iz kliničke medicine sa prof. Jankovićem, ali je sada najviše radova iz oblasti Kovid pandemije. Jedan od radova objavljen u decembru je prikaz zdravog pacijenta koji je završio smrtnim ishodom ishodom i prvi je rad tog tipa objavljen u Srbiji”, rekla je Valentina Opančina. 

Za mladu naučnicu i njene mentore organizovan je prijem u Skupštini grada. 

Ovo je izuzetna prilika da predstavimo i pohvalimo uspeh naše mlade naučnice i njena dostignuća, koja od decembra 2020. godine pomaže i svojim kolegama u crvenoj zoni na Infektivnoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu, što dodatno potvrđuje njen kvalitet dobrog i vrednog čoveka”, kazao je član Gradskog veća za obrazovanje, Dušan Aleksić.

Velika je čast i ponos za naš grad, za Fakultet medicinskih nauka i Univerzitetski klinički centar da poseduju ovako dobar i kvalitetan kadar. Ovde nije reč samo o Valentininom učešću na Evropskom kongresu radiloga već o njenom angažovanju i višestrukom interesovanju, zbog čega lokalna samouprava ima obavezu da pomogne i pruži podršku. Jako je teška godina za nama i prioriteti su uglavnom bili vezani za primarnu zdravstvenu zaštitu, ali postoje finansijka sredstva koja su raspoloživa i za koja grad u partnerstvu sa raznim institucijama može da konkuriše i tako pomogne nastavno naučnu bazu koja je rasadnik budućih naučnika poput Valentine”, rekla je član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, Gordana Damnjanović.

Fakultet medicinskih nauka je u svom procesu razvoja težio ka tome da forsira mlade ljude i Valentina je jedna od njih – pametnih, vrednih i na prvom mestu dobrih ljudi. Mi ulažemo u njih, pokušvamao da prepoznamo najkvalitetnije i da im pomognemo u daljem radu. Opančina je bila najbolji student u svoj generaciji i odmah nastavila sa svojim usavršavanjem. Pored nje imamo još mladih ljudi koji vrlo vredno i požrtvovano rade, a način da uspemo i optstanemo je da takve ljude prepoznamo, ostavimo u Srbiji i omogućimo da budu u funkciji ovog sitema i naroda”, izjavio je dekan Fakulteta medicinskih nauka, Vladimir Jakovljević. 

Inače, studiranje Pravnog fakulteta koje je jedino van sfere njenog profesionalnog izbora, Valentina Opančina objašnjava time što se danas vrlo malo zna o vezi između medicine i prava i ističe da je to budućnost o kojoj će tek pričati, a prevashodno zbog zaštite prava pacijenata, ali i prava zaposlenih u medicinskim ustanovama.