KulturaFoto: Facebook/Bas i stega

"Bas i stega" nastupaju u SKC-u

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Četvrtak, 26 09 2019

Koncert sastava "Bas i stega" biće održan sutra od 22 sata na Letnjoj sceni Studentsko-kulturnog centra.

Sastav "Bas i Stega" nastao je u avgustu 2011. godine. Originalnu postavu činili su Siniša Stupar (bubnjevi), Miroslav Sekulić Bata (bas), Stevan Đorđević (gitara/prateći vokal) i Dragan Vlajić Gale (gitara/vokal). Ime je nastalo igrom reči i spajanjem početnih slogova imena članova: Ba (Bata), Si (Siniša), Ste (Steva), Ga (Gale).
 
Muzika koju bend "Bas i Stega" izvodi je uglavnom instrumentalna i mešavina je više muzičkih pravaca koji uključuju dub, funk, post – rock i jazz i mnoge druge. Zasniva se na stabilnim ritmovima koji su podržani razigranim bas linijama. Sve je obojeno psihodeličnim zvukovima isprepletanih gitara.

U februaru 2012. godine bend je snimio demo album pod imenom “Zabava Badava” u Staroj Pazovi koji im je omogućio ulaz na mnoga dešavanja i festivale. Godina 2012. bila je obeležena mnogim uspesima kao i osvajanjem prve nagrade na dva muzička festivala – “46. Zaječarska Gitarijada” i “Šumadijski Demo Fest”. Takođe, krajem 2012. snimili su svoj prvi EP pod nazivom “Ustaj sad!” sa 4 pesme (Vožnja, Poljana, Sa Đavolom kule gradim i Ustaj sad). Nastupali su na mnogobrojnim dešavanjima kao što su “Carneval der kulturen” u Berlinu, “Mixer” festivalu, “Klub Lukavac” u BiH, i mnogim drugim klubovima i festivalima.
Početkom 2013. godine bend je snimio prvi spot za pesmu “Sa Đavolom kule gradim” u saradnji sa “ProVision” studijom u Lukavcu, BiH. Tokom 2014. godine radili su na snimanju albuma koji je objavljen početkom 2015. godine na YouTube kanalu, uz spot za pesmu “Vožnja”. Album sadrži devet pesma i snimljen je u studiju “3×2″ u Pančevu. Za snimanje, miks i produkciju bio je zadužen Stefan Gaćeša uz asistenciju Dejana Sredića. Tokom 2015. godine album je promovisan u zemlji i inostranstvu. Bas i Stega na svojim nastupima širi pozitivnu energiju i ljubav prema muzici.
 
Nakon kratke pauze, bend Bas i Stega se 2017. vraća na scenu sa malim izmenama u sastavu. Siniša Stupar (bubnjevi), Stevan Đorđević (bas), Dragan Vlajić Gale (gitara/vokal) i Miloš Spasić (synth). Bend pravi novi materijal i u svoj široki spektar muzike dodaje nove instrumente.
 
Tokom 2018/2019. bend snima drugi studijski album “Negde daleko” u beogradskom Hills River Studiju i u studiju “3×2” u Pančevu.

Pored članova benda, na albumu su se našli mnogi gosti a to su: Mirko Trubarac (truba) i Marija Šumarac (trombon) u pesmi „Transchin“, kao i Darko Armenski (kaval) i Sanja Ugrčić kao vokal u pesmi „Ankara“. Mastering albuma urađen je u Zagrebu u saradnji sa Višeslavom Labošem a cover albuma uredila je umetnica Larisa Ackov. Album je objavljen u junu 2019. godine na YouTube kanalu i izabran je na konkursu za Prvi CD Studentskog kulturnog centra Kragujevac. Bend je počeo promotivnu turneju po Srbiji i regionu a krajem septembra održaće promociju albuma i CD-a u Kragujevcu.

Ulaz je besplatan.