KulturaFoto: kragujevac.rs

BDENJE: Izložba Salona antiratne karikature, promocija “Igre brojeva” i koncert “Liceuma”

Autor: Branko Vukašinović
11:00 | Subota, 21 10 2017

U okviru “Bdenja“, koje se tradicionalno održava noć uoči Velikog školskog časa, u Muzeju “21. oktobar” uručene su nagrade i otvorena je izložba 19. Međunarodnog salona antiratne karikature. Održani su i promocija dramskog teksta “Igra brojeva“ Mirka Demića, koji će biti izveden na Velikom školskom času, i koncert Gradskog kamernog hora “Liceum“.

Nagrade pobednicima svečano su uručene uoči otvaranja izložbe 19. Međunarodnog salona antiratne karikature. Poljakinja Izabela Kovalska dobitnica je Gran prija “Vesnik mira“ 19. Salona antiratne karikature u Kragujevcu i novčane nagrade od 1.500 evra koju daruje Međunarodna asocijacija gradova “vesnika mira“. Prema rečima predsednika Saveta Salona, Miodraga Stojilovića, žiri je odlučio da Gran pri dodeli karikaturi “Reanimaciji mira“, oživlјavanju goluba kao univerzalnog simbola mira, koji predstavlјa skromnu nadu u urušenom svetu. 

Zlatnu plaketu i prvu nagradu koju dodelјuje grad kragujevac osvojio je karikaturista Oleg Dergačov iz Kanade. Srebrna plaketa i druga nagrada pripale su Huseinu Čakmaku sa Kipra, dok je bronzanu plaketu i treću nagradu Salona poneo Slobodan Obradović iz Srbije. Nagradu gradonačelnika Bidgošča dobio je Pavel Matuška iz Češke, dok je nagrada grada Ingolštata pripala Jovanu Škomcu iz Srbije. Nagradu grada Bielsko-Biala dobio je Provijin Stefan iz Belgije, nagradu grada Sirena Suratno iz Indonezije. Karikaturisti Konstantinu Kazačevu iz Ukrajine pripala je nagrada grada Piteštija, dok je nagradu grada Karara dobio autor Ivan Lazarević iz Srbije. 

Na manifestaciji je održana promocija dramskog teksta “Igra brojeva“ Mirka Demića, koji će biti izveden na Velikom školskom času. Nakon toga, Gradski kamerni hor “Liceum” održao je koncert.