Kultura

BDENJE tradicionalno u Muzeju "21. oktobar" (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Nedelja, 21 10 2018

Multimedijalna kulturno-umetnička manifestacija “Bdenje“, koja se tradicionalno organizuje noć uoči "Velikog školskog časa", održana je sinoć u Spomen-muzeju “21. oktobar“.

Program je otpočeo otvaranjem izložbe “Susedi kojih više nema: stradanje Roma u Kragujevcu oktobra 1941. godine“ autorke Kristine Jorgić. Na 18 panoa, brojnim fotografijama i dokumentima, likovnim i grafičkim prilozima o stradanju 205 identifikovanih Roma, izložba doprinosi prikazivanju jedne stranice istorije Kragujevca i okupirane Srbije. Osim osnovnih činjenica o istoriji Roma i Sinta u Evropi i Jugoslaviji, prikazane su i činjenice o rasističkoj politici nacističke Nemačke prema njima. Uoči Drugog svetskog rata oko milion Roma i Sinta je živelo u Evropi. Tokom rata ubijeno je oko 250.000 Roma, od kojih su na desetine hiljada bila deca.

Izložba, prema rečima Kristine Jorgić, svedoči o običnim ljudima jedne marginalizovane i ranjive grupe, o ličnim životima i sudbinama, od kojih svaka zaslužuje da bude zabeležena i prezentovana javnosti. Broj romskih žrtava je svakako veći i potrebna su nova istraživanja za formiranje spiska žrtava. Nadam se, istakla je autorka Kristina Jorgić, da će izložba doprineti kulturi sećanja na sve nevine žrtve pa i na Rome, da ćemo na taj način poslati poruku da patnja ne sme da se relativizuje, a nasilje opravdava i da svaki lični čin otpora, bilo ratu, bilo nasilju, treba da bude upamćen.

Nakon izložbe, čiju je ralizaciju omogućilo Ministarstvo kulture i informisanja, publici je predstvljena drama “Nisam kriv što sam živ“ autora Đorđa Milosavljevića, koja se izvodi na "Velikom školskom času".

"Probao sam da u tom dramskom tekstu spojim životna iskustva ljudi koji su preživeli taj strašan događaj i iskustva moje generacije koja je o tom događaju samo mogla da sluša na ovom mestu", kazao je Milosavljević. "Pokušao sam da progovorim u ime preživelih, o problemu koji je širi od Šumarica i 21. oktobra".

Bdenje u Muzeju “21. oktobar“ završeno je koncertom Gradskog kamernog hora Liceum i Kragujevačkog pevačkog društva.

Galerija slika