Kultura

"Blitva i krompir" u Teatru

Autor: Jovana Mladenović
15:00 | Sreda, 28 09 2022

Glumci Knjaževsko-srpskog teatra igraju sutra od 20 časova na sceni Joakim Vujić tragikomediju "Blitva i krompir", nastalu po tekstu Zoltana Egrešija, u režiji Marka Misirače.

„Pozorišni komad Blitva i krompir mađarskog pisca Zoltana Egrešija, izuzetno je igran i popularan komad poslednje decenije u mnogim pozorištima Istočne Evrope. Savremena tragikomedija o trojici prijatelja zapravo je priča o dva gubitnika koji će pokušati da uzurpiraju planove svog uspešnijeg kolege, što iz zavisti, što u cilju preotimanja voljene žene. Iza ove duhovite i životne priče kriju se mnogi neuspesi savremenog doba, i životni i poslovni: izgubljene ljubavi, uništeni snovi o sreći, nemoć da preuzmemo život u svoje ruke, slabost da prevaziđemo prepreke koje su nas slomile. Tri glavna junaka, Sapun, Umetnik i Laki, u ulogama fudbalskih sudija neke od nižih liga našeg bednog fudbala, pokazaće nam kako se zapravo u svakom od njih, kao u nekom ogledalu, možemo povremeno prepoznati. Na kraju nema hepienda ni za jednog od likova, ali nema ni velike poruke – osim da život prihvatimo onakvim kakav je i povremeno porazgovaramo sami sa sobom, možda problem nije uvek izvan nas.“ Marko Misirača

U predstavi igraju: Mladen Knežević, Čedomir Štajn i Dušan Stanikić. Prevod teksta Judit Ferenc, kostim Jelena Janjatović, muzika Branislav Pipović, scenografiju potpisuje Ana Kolbjanova, pomoćnik reditelja je Marija Rakočević.