KulturaFoto: Pozorište za decu i mlade

IZMENA: Umesto predstave "Carev zatočnik" u Pozorištu za decu i mlade "Životinjske priče"

Autor: InfoKG
13:33 | Utorak, 24 10 2023

Iako je prvobitno bilo planirano da sutra od 18 časova u Pozorištu za decu i mlade bude odigrana predstava “Carev zatočnik”, došlo je do izmene i biće izveden komad "Životinjske priče", koju je po motivima Ezopovih basin režirao Silvan Omerzu. Cena ulaznice je 200 dinara. 

U davna vremena, čovek je živeo u bliskom kontaktu sa životinjama, neke je pripitomljavao, druge je lovio, ili su lovili njega. Stoga je razumljivo da se životinje pojavljuju i u najstarijim pričama koje poznajemo. U mnogim poučnim narativima koji su preživeli do danas, životinje imaju ljudske osobine. Ove priče nazivamo basnama.

Bile su poznate još u starom Egiptu i Indiji, a u Evropi su se širile uglavnom pod uticajem antičke Grčke. Ezop, najpoznatiji pripovedač svih vremena, navodno je živeo u Grčkoj u petom veku pre nove ere. Priča se da je bio iz Frizije, da je bio rob, da je imao grbu, govornu manu i da je pogubljen u Delfima zbog bogohuljenja. Iako nema pouzdanih dokaza da je on zaista živeo, pripisuje mu se mnoštvo različitih basni koje su opstale 2500 godina u usmenoj tradiciji.  Basne su doživele onoliko štampanih izdanja kao malo koja druga knjiga.

Ezopove basne su obično kratke i duhovite, jednostavnim jezikom izražavaju poučne misli iz svakodnevnog života. Svakoj basni dodaje se sažeto učenje ili moral. Ironijom i izraženom doktrinom ukazuju na greške ljudi. Ezop je oponašao indijske i grčke basne. Nikada nam se nije činilo neobičnim da životinje iz basne govore ljudskim jezikom, pa bismo ih u izvesnom smislu mogli smatrati pretečom stripova i crtanih filmova.

U doba prosvetiteljstva, basne su  postale popularani književni žanr kojim su autori želeli da uče i obrazuju čitaoce“, rekao je reditelj Silvan Omerzu.

U predstavi igraju Milica Redžić Vulević, Nevena Brzaković, Dubravka Brkić i Petar Lukić.

Autori teksta su Silvan Omerzu i Meta Brulec, a Silvan Omerzu je bio zadužen i za kreaciju lutaka i scenografiju. Muziku za ovu predstavu potpisuje Vasko Atanasovski.