KulturaFoto: printscreen/youtube

Čuveni ruski umetnik na harmonici Jurij Šiškin pred Kragujevčanima

Autor: Jovana Mladenović
16:00 | Utorak, 09 04 2019

Čuveni ruski umetnik na harmonici Jurij Vasiljevič Šiškin održaće koncert u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije sutra od 20 časova.

Jurij Šiškin zaslužni je umetnik Rusije, laureat međunarodnih takmičenja i solista Rostovske državne filharmonije. 

Završio je srednju muzičku školu u Rostovu (1982. godine), a diplomirao na Rostovskom muzičko-pedagoškom institutu (koji danas nosi naziv konzervatorijum „S.V.Rahmanjinov“) 1989. godine u klasi profesora i kompozitora V.A. Semjonova. Postdiplomske studije završio je na Ruskoj muzičkoj akademiji „Gnjesini“ (Moskva) 1992. godine u klasi istog profesora. 

Jurij Šiškin spada među najpopularnije muzičare današnjice. U njegovom repertovaru su dela Bramsa, Hondoškina, Glazunova, Prokofjeva, Stravinskog, Musorgskog, Čajkovskog, K. Sen-Sansa, Vebera, Bizea, Rodriga, Šostakoviča, Štrausa, Koplanda, Kusjakova, Semjonova, Podgornog, DŽ. Geršvina, Gubajduline i Pjacole. On organizuje festivale i koncerte koji popularizuju harmoniku, drži predavanja i majstorske kurseve u najvećim svetskim gradovima, nastupa kao koncertni izvođač u različitim regijama Rusije, a takođe na međunarodnim festivalima i takmičenjima. Snimio je osam kompakt–diskova.

Koncert organizuje Muzički centar Kragujevac, u okviru koncertne sezone 2019.